Ministerul Afacerilor externe vine cu o noua avertizare pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Libia. Având în vedere menţinerea stării de insecuritate din Libia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu fermitate cetăţenilor români, ca în perioada imediat următoare să evite deplasările în această ţară.  Atenţie! Punctele terestre de frontieră pot fi închise fără un anunţ în prealabil. Pe rutele terestre dinspre Tunisia şi Egipt către Tripoli, respectiv Benghazi puteţi întâlni numeroase puncte de control şi, sporadic, acţiuni de protest ce pot degenera în conflict. Cetăţenii români care se află pe teritoriul Libiei sunt sfătuiţi să evite călătoriile în afara capitalei şi a marilor oraşe şi să se informeze atunci când trebuie să se deplaseze cu mijloace auto între localităţi.

Evitaţi în totalitate deplasările în localitatea Benghazi, iar dacă vă aflaţi deja în această localitate, este indicat să părăsiţi imediat oraşul, din cauza riscurilor iminente de securitate.

De asemenea, vă recomandăm să evitaţi zonele cu risc securitar sporit, îndeosebi oraşele, Sirte Beni Walid şi Tarhuna, zona de sud (Sebha, Ghat, Ubari, Ghadames), munţii Nafusa (Zintan, Nalut), centrul şi sudul Cirenaicii (Jalu, Kufra). Există o alertă teroristă generală, având în vedere situaţia de securitate precară din ţară şi capacitatea încă redusă  de acţiune a instituţiilor de ordine publică; Ca urmare a războiului civil, trebuie avut în vedere că marea majoritate a populaţiei posedă arme iar numărul infracţiunilor a crescut în ultima perioadă pe întreg teritoriul Libiei. Au existat numeroase incidente provocate de folosirea armelor în public, fie ca urmare a unor certuri stradale, fie în contextul celebrării unor evenimente religioase/politice.

Pentru cetăţenii români care lucrează în domeniul petrolier, este ferm recomandat ca la sosirea în Libia să contacteze misiunea diplomatică a României prin (telefon/email), pentru a se înregistra în baza de date. Menţionăm că există pericolul ca pe fondul extinderii conflictului din Mali şi a incursiunilor grupărilor teroriste în regiune, bazele companiilor străine din industria petrolieră libiană să devină ţinte pentru atacuri (în special cele din sudul Libiei). Din acest punct de vedere, este necesară o analiză atentă a riscurilor/beneficiilor ce derivă din realizarea unei astfel de deplasări.

Unde putem contacta autoritatile romane

Cetăţenii români care se află deja pe teritoriul Libiei sau au în intenţie de a se deplasa pe acest teritoriu, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tripoli (00218-21-3612912 şi 361-5295, e-mail: tripoli@mae.ro) şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. Cetăţenii români care au nevoie de asistenţă consulară se pot adresa şi Direcţiei Relaţii Consulare a MAE. De asemenea, în caz de necesitate, cetăţenii români pot solicita sprijin la reprezentanţele diplomatice şi consulare ale statelor membre UE care funcţionează în Libia.

Ministerul Afacerilor Externe
Departamentul Consular
Direcţia Relaţii Consulare
Telefon: + 40 (0) 21 319 68 70; + 40 (0) 21 319 68 71
Fax: + 40 (0) 21 319 68 69
E-mail: drco@mae.ro

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

Recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă! Cetăţenii români care se află pe teritoriul Libiei sunt sfătuiţi: Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale; Să rămână pe cât posibil în locaţii sigure, să nu iasă pe străzi după lăsarea întunericului; Să nu călătorească noaptea! În ultima perioadă a crescut frecvenţa jafurilor armate asupra străinilor, fiind furate în special autoturismele acestora; Să evite locurile în care au loc demonstraţii, acţiuni de protest, precum şi zonele aglomerate. Indicat este să nu părăsiţi domiciliul! Cetăţenii români sosiţi pe teritoriul Libiei, pot folosi cartelele telefonice aparţinând operatorilor români de telefonie mobilă pentru a apela în ţară. Cu toate acestea, periodic conexiunile telefonice pot fi nefuncţionale, din cauza infrastructurii de telecomunicaţii precare; Pentru conducerea autoturismelor, după o şedere de 30 de zile este necesar un permis auto local. Se recomandă conducerea cu precauţie, rata accidentelor rutiere mortale fiind extrem de ridicată (printre primele trei state în lume); Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini; Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele periculoase pentru a le putea evita;

Ambasada României în Libia

Adresa: Ali Bin Talib Street, Ben Ashour Area, P.O. Box: 5085 (Ambasadă); P.O Box: 4747 (Biroul Comercial)

Telefon: +218 92 586 30 41 Fax: 00218-21-360.75.97

E-mail: tripoli@mae.ro     Economic

Telefon: 00218-21-361.97.98 E-mail: ambaromatripbce@hotmail.com

Însărcinat cu afaceri a.i.: Dl. Laurenţiu-Mihai CRISTEA

Poziţia geografică: situată pe coasta de Nord a Africii, la Marea Mediterană. Se învecinează: la est cu Egiptul, la vest cu Tunisia şi Algeria, la sud cu Sudanul, Ciadul şi Nigerul.

Suprafaţa: 1.759.500 km2. În octombrie 1992, s-a hotărât reorganizarea politico-administrativă a ţării, prin împărţirea acesteia în 50 regiuni şi 1500 comune.

Populaţia: 5.765.563 locuitori (2005, cu o estimare de 6,3 milioane în 2010) în principal arabi, berberi arabizaţi, la care se adaugă aproximativ 600.000 (înainte de conflictul interen, peste 1,5 milioane) egipteni, sudanezi, tunisieni şi alţi africani stabiliţi preponderent în ultimii 20 de ani şi veniţi la muncă îndeosebi în Tripoli, regiunea Marelui Fluviu Artificial.şi în estul ţării.

Limba oficială: araba. Alte limbi vorbite: dialecte berbere, engleza şi italiana.

Capitala: Tripoli (aproximativ 2 milioane locuitori). Oraşe principale: Benghazi (900.000), Misurata (500.000), Sabha, Sirte, Gharian, Derna, Tobruk.

Ziua naţională: după căderea regimului Gadhafi (23 octombrie 2011), autorităţile provizorii nu au luat încă o decizie privind aniversarea Zilei Naţionale, opiniile politice oscilând între 17 februarie, ziua declanşării Revoluţiei (la Benghazi) şi 23 octombrie, când a fost declarată eliberarea ţării de forţele şi structurile gadhafiste. În perioada fostului regim. sărbătoarea naţională a fost 1 septembrie – Ziua „Marii Revoluţii din Septembrie” (răsturnarea monarhiei – 1969).

Moneda naţională: dinarul libian (DL); Curs oficial în septembrie 2012: 1 dolar SUA= 1,230 DL

Structura de stat. Forma de guvernământ
Libia este republică parlamentară, în care puterea aparţine poporului, reprezentat de Congresul Naţional General (forul legislative), compus din 200 deputaţi aleşi pe criterii politice (80 de locuri)  şi ca independenţi (120 de locuri). CNG urmează să aleagă o comisie formată din 60 deputaţi, câte 20 din fiecare provincie istorică (Tripolitania, Cyrenaica şi Fezzan), care ar urma să elaboreze, cu asistenţă internaţională, textul noii Constituţii. Noua lege fundamentală a ţării va fi supusă aprobării, prin referendum popular, cel mai târziu în vara anului 2013.

http://www.emigrantul.ro/wp-content/uploads/2013/02/Harta_Libiei.gifhttp://www.emigrantul.ro/wp-content/uploads/2013/02/Harta_Libiei-150x150.gifRedactiaAfricaautoturisme furate in libia,bilete de calatorie,calatorie,Capitala Libiei,cetatenii romani,conflictele din zona araba,mijloace auto,moneda libiei,populatia libiei,structura de stat in Libia,zone de riscMinisterul Afacerilor externe vine cu o noua avertizare pentru cetatenii romani care doresc sa calatoreasca in Libia. Având în vedere menţinerea stării de insecuritate din Libia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu fermitate cetăţenilor români, ca în perioada imediat următoare să evite deplasările în această ţară.  Atenţie! Punctele terestre de...Gazeta romanilor de pretutindeni | Stiri si informatii despre diaspora | Anunturi cu locuri de munca din strainatate | Anunturi gratuite