Un amplu reportaj publicat in editia electronica a ziarului DailyMail, aduce din nou in dezbatere cazul imigratiei cersetorilor din Romania si Bulgaria. Ei se plang ca tiganii romani din Ferentari, cea mai saraca parte a Bucurestiului, vor veni in Marea Britanie sa-si caute de lucru sau sa cerseasca.

Petru, care acum este in Bucuresti, si traieste sub o teava de incalzire a orasului , acoperit cu tot felul de improvizatii, asteapta  bani de la unchiul sau din Anglia, Iordan, pentru a veni in Anglia. Unchiul sau se lauda ca ii va gasi de lucru ca vanzator de ziare ambulant pe una din strazile capitalei regatului britanic. Datorita unei portite legislative din UE, vanzatorii de publicatii ambulanti pot cere “ Statutul de lucrator independent” , castigand astfel asigurarea de sanatate nationala, si astfel dreptul pe piata muncii din Marea Britanie.

Marea majoritate a vanzatorilor stradali din Londra provin din Bucuresti, iar suma care o pot castiga pe zi ar fi de circa 40 – 45 de lire din vanzarea revistelor. “ In Romania nu as putea castiga banii acestia nici intr-o saptamana, declara Petru jurnalistilor de la Dailymail, de aceea multi oameni ca mine isi pun speranta in tara dumneavoastra. “

Mai mult decat atat, se pare ca peste 15 din verii sai sunt deja in Marea Britanie si muncesc cu ziua, ori cersesc. Sunt si cetateni romani si bulgari , cu pregatire, care au absolvit o scoala de meserii sau chiar si facultate care sunt deja stabiliti in Londra si cauta de munca. Spera sa gaseasca in constructii, spalatorii auto, ori in alta parte unde isi pot castiga un ban cinstit.

In acest mod, scriu ziaristii de la Daily Mail, de sarbatori ei isi aduc si restul de rude ramase acasa. Britanicii se tem ca odata cu 1 ianuarie 2014, cand legislatia UE nu va mai ingradi dreptul la munca a nici unui cetatean roman sau bulgar, peste 29 de milioane de cetateni proveniti din Estul Europei vor avea dreptul sa munceasca in Marea Britanie sub titlul de “ Libera circulatie”.

Răspunsul guvernului britanic la preocupările legate de numărul de imigranți din România și Bulgaria a fost simbolic. Secretarul britanic pe probleme de Comunitate  a declarat în ianuarie că Guvernul a estimat numărul de imigranti ca nefiind atat de mare, dar a refuzat să publice raportul de teama de cum ar putea publicul sa interpreteze acest raport. Intre timp, dl. David Cameron, a vorbit foarte dur in ultimele sale iesiri publice spunand ca este gata sa faca totul pentru a descuraja imigrantii din Estul Europei sa se stabileasca in Marea Britanie. Ca raspuns la aceste declaratii, oficiali UE, au ripostat ca toate demersurile legate de ingradirea dreptului la munca sunt ilegale si ca atare nu vor avea succes. Un studiu recent efectuat de think-tank-MigrationWatch din Marea Britanie estimează că numărul imigrantilor va crește la 70.000 în ianuarie 2014, și cererile de ședere in Regatul Unit va creste pentru următorii cinci ani, crescând populația noastră cu „tot atat ca un oraș de mărimea Plymouth”.Britanicii se tem ca tara lor ar putea deveni “ Tara Fagaduintei “.

Guvernul român a fost înfuriat de o astfel de discuție, arătând – pe bună dreptate – că o astfel de imigrare ar fi ilegală în temeiul legislației UE. Ministrul muncii, Mariana Campaneau, a insistat săptămâna trecută că nu există nici un motiv să ne așteptăm o creștere a migrației în Marea Britanie din 2014. Între timp, în Marea Britanie, s-a constatat săptămâna trecută că 1 milion lire sterline din banii contribuabililor sunt deja dati în beneficiul imigranților din UE pentru 40.000 de copii care nu locuiesc în Marea Britanie.

Reporterii publicatiei mai sus amintite au luat si cateva interviuri unor cetateni romani din Bucuresti. Astfel, un sofer de motostivuitor din Ferentari a declarat : “ – „Am lucrat toată viața mea, dar acum nu-mi pot plăti facturile. Am fost nevoit să vând mașina mea ieri pentru a soluționa datoriile mele. Acum mă întrebam cum sa fac sa  obțin bani de alimente. Aș face orice pentru un loc de muncă în Marea Britanie. Deci, chiar crezi că ar fi posibil sa-mi gasesc un loc de munca in insula? “

Între anii 2004 și 2011, populația din România a scăzut de la 21687000 la 19043000. În jurul valorii de un milion sunt acum cetateni romani care traiesc in Italia, Spania, și Franța – tari care au facilitat libertatea de circulație a romanilor mai devreme decat alte tari europene.

Publicat 16/ 02/ 2013

Foto DailyMail

http://www.emigrantul.ro/wp-content/uploads/2013/02/Romani_care_vor_sa_emigreze.jpghttp://www.emigrantul.ro/wp-content/uploads/2013/02/Romani_care_vor_sa_emigreze-150x150.jpgRedactiaAnglia - Irlandabucuresti,bulgaria,cetatean roman,directive UE,estul europei,italia,legislatia UE,Londra,Marea Britanie,romani in saracie,spania,tara fagaduintei,vanzatori stradaliUn amplu reportaj publicat in editia electronica a ziarului DailyMail, aduce din nou in dezbatere cazul imigratiei cersetorilor din Romania si Bulgaria. Ei se plang ca tiganii romani din Ferentari, cea mai saraca parte a Bucurestiului, vor veni in Marea Britanie sa-si caute de lucru sau sa cerseasca.Petru, care...Gazeta romanilor de pretutindeni | Stiri si informatii despre diaspora | Anunturi cu locuri de munca din strainatate | Anunturi gratuite