Turistii care aleg Africa de sud ca destinatie sunt atentionati sa fie vigilenti, sa nu intre neinsotiti in anumite zone considerate periculoase, sa fie foarte atenti si sa evite pe cat posbil calatoriile cu transportul in comun, sa-si asigure din timp locurile de sedere pe parcursul calatoriilor si sa evite astfel nevoia de a gasi locuri de cazare ad hoc.

Turistii in Africa de sud sunt avertizati in legatura cu nivelul foarte scazut al serviciilor de transport public, sugerindu-se sa-si asigure transportul prin intermediul firmelor specializate de turism. Sistemul de Minibus Taxi este haotic pentru necunoscatori si trebuie evitat. Nu exista trasee sau locuri de oprire clare pentru necunoscatori; oricum, pentru turistul aventuros, Minibus Taxi-ul poate reprezenta experienta proximitatii maxime cu viata africana! Reteaua de autobuze este aproape inexistenta. Transportul pe calea ferata este si el foarte accesibil financiar, fiind cu preponderenta un mijloc de transport al clasei muncitoare. Servicii alternative care confera siguranta turistilor sunt, in orasele mari, serviciile de taximetrie si serviciile de inchirieri de masini (cu sau fara sofer).

Sistemul medical din Africa de sud este unul din cele mai dezvoltate din lume. Sistemul este compus dintr-un sector public (de stat) foarte aglomerat, din aceasta cauza si mai putin eficient si un sector privat in crestere, care ofera servicii de cea mai inalta clasa. Turistii care calatoresc in Africa de sud trebuie sa se asigure ca Polita de Asigurare Medicala le acopera cheltuieli facute in sectorul privat.

Pentru calatoriile in Africa de sud nu este necesara vaccinarea impotriva malariei. Totusi, in cazul in care se calatoreste in perioada de vara (noiembrie – aprilie) in zone precum Kruger National Park, the Lowveld of Mpumalanga si Limpopo, precum si in partea de nord a KwaZulu-Natal, exista un anumit grad de risc de malarie. In acest sens, se recomanda profilaxia impotriva malariei (fie pe cale de vaccinare, fie prin administrare de tablete care se pot usor procura in farmaciile din Africa de sud). Deasemenea se recomanda utlizarea unui echipament adecvat gen: pantaloni lungi, bluze cu mineci lungi seara, dormit sub voal de protectie de tintari.

Sida este o problema majora, Africa de sud avind o rata estimata la aproape 21% din populatia tarii. Astfel, masurile de protectie cunoscute trebuie luate in considerare la modul cel mai serios.

Automobilele in Africa de sud se conduc pe partea stinga a soselei (ca in Marea Britanie), masinile de inchiriat fiind astfel toate cu volanul pe partea drepta! Centura de siguranta este obligatorie. Distantele sunt date in Km. Reteaua de drumuri, calitatea acestora si marcajele sunt in general impecabile, plasand Africa de sud printre tarile fruntase la nivel mondial. Reteaua rutiera intre marile orase este adesea in sistem de taxare, deci planificarea unor astfel de calatorii trebuie sa includa planificarea unui buget la indemina (cash sau credit cards); costurile variaza intre 2.5Rand si 45Rand. Limitele de viteza sunt 120 Km/h pe autostrazi sau rute nationale majore care leaga marile orase; 100 Km/h in zone cu sosele rurale; 60 Km/h in localitati si aglomerari urbane.

Orice carnet de conducere care are o fotografie, semnatura titularului si datele inscriptionate si in limba engleza este valid in Africa de sud.

Numere de telefon în caz de aveţi urgenţe:

    • Serviciul politiei nationale (National Police emergency number – gratuit de pe telefonie fixa): 10111
    • Serviciul national de ambulanta si pompieri (National Ambulance and Fire): 10177
    • Politia nationala apelata de pe telefonie mobila (gratis pe toate retelele mobile): 112
    • Serviciu comun de urgente Cape Town: 107
    • Serviciu comun de urgente Cape Town, de pe telefonie mobila: +27 21 480 7700

Reglementarile vamale ale Africii de sud permit introducerea de bunuri fara taxe vamale in valoare maxima de 3000Rand (aprox. 450USD). Pentru bunuri aditionale (noi sau folosite) pina la suma de 12000Rand, se va aplica o rata standard de 20% in taxe vamale. Peste aceasta suma se trece la taxarea conform regulilor de vama obisnuite. Se pot introduce in regim Duty-free: vin (pina la 2 litrii/persoana); bauturi alcoolice si bere pina la un litru/pers; tigari pina la 200/pers;  tabacco pina 2550gr./pers; parfumuri pina la 250ml/pers; valuta trebuie declarata integral la vama. Scoaterea de Rand din tara: se permite pina la 500Rand. O taxa de 20% se impune peste orice suma ce depaseste limita de 500Rand. TVA-ul se poate recupera la plecarea din tara, pe baza facturii originale, pentru orice produs care depaseste suma de 250Rand.

  ADRESA CONSULATULUI ROMAN DIN AFRICA DE SUD

Consulate General of Romania 
Helderberg House 
24 Highwick Drive/53 Herschel Rd
Kenilworth, Cape Town, 7708
Tel: +27 (0)21 76 11 781       Tel. urgente: +27 726026279
Fax: +27 (0)21 76 12 657       Email: Romania@telkomsa.net

http://www.emigrantul.ro/wp-content/uploads/2011/11/Cape-town-africa-de-sud.jpghttp://www.emigrantul.ro/wp-content/uploads/2011/11/Cape-town-africa-de-sud-150x150.jpgRedactiaAfricaanunt,anunt gratuit,anunturi gratis,asigurare medicala,automobile de epoca,calatorie,calea ferata,cat,cazare ad hoc,ce,cea mai frumoasa tara,cum,cum calatorim in africa de sud,cumparari,de,din,duty free,excursie spania,firme,imobiliare,lista firme,locuri de munca in africa de sud,minibus,portugalia,reteaua de cai ferate,sectorul de stat,sectorul public,sejur,sol,spania 2012,taxi,terenuri,transport aerian,turist,unde,vacanta,vacanta spania,vanzariTuristii care aleg Africa de sud ca destinatie sunt atentionati sa fie vigilenti, sa nu intre neinsotiti in anumite zone considerate periculoase, sa fie foarte atenti si sa evite pe cat posbil calatoriile cu transportul in comun, sa-si asigure din timp locurile de sedere pe parcursul calatoriilor si sa...Gazeta romanilor de pretutindeni | Stiri si informatii despre diaspora | Anunturi cu locuri de munca din strainatate | Anunturi gratuite