Avand traditia unei legi proprii si a unui cod al tacerii, sau omerta, Mafia ramane una din cele mai mari nenorociri ale Italiei

 Pentru multi, notiunea de Mafia evoca imaginile unei lupara, sau focurile de arma atat de des folosite in lumea interlopa siciliana; cadavre pline de sange si spectatori neputinciosi si resemnati. Mafia poate intr-o oarecare masura sa-i influenteze pe majoritatea sicilienilor, dar atitudinile locale s-au schimbat profund. Reactia sicilienilor la uciderea in anul 1992 a celor doi judecatori care luptau impotriva Mafiei, Giovanni Falcone si Paolo Borsellino, a dus la slabirea puterii Mafiei asupra opiniei publice, cea mai importanta arma a sa, a spart vechiul cod al tacerii, sau omerta. Aceasta, impreuna cu legi stricte si o mai mare fermitate a organelor de politie, a dus la  demascarea fara precedent a crimei organizate. Pentiti (“penitentii”), dupa cum sunt numiti dezertorii din cadrul Mafiei, au crescut de la o mana de oameni in anul 1992, cand Falcone a fost omorat, la 500, un an mai tarziu. Un mare numar de membri incluzandu-i si pe “cel mai mare stapan”, Salvatore “Toto” Riina, Nasul lui Corleone, si acolitii sai, Giovanni Brusca si Leoluca Bagarella, au fost inchisi.

marlon brando in the godfather 1972

Misiunea femeilor

Mafia, odata obsedata de traditie, se schimba si ea. In 1995 ea s-a inglodat in datorii, in urma scaderii castigurilor, dar si datorita cresterii cheltuielilor. Cum cei mai importanti membri ai Mafiei zac in inchisori, sotiile lor odata legate de casa, sunt deseori obligate sa preia “afacerile de familie”. Daca ele continua sa mai spele, o fac probabil pentru a spala atat banii, cat si camasile sotilor lor. Pentru a umple golul de putere, un “spirit criminal superior” este banuit ca incearca sa reformeze Mafia, cu ajutorul Cosei Nostra din America, intr-o organizatie mai tacuta, secreta si sofisticata, bazata pe “vechile valori ale Mafiei”. Noua generatie de gangsteri este probabil la fel de neinduratoare, atat pe piata bursei de valori, cat si pe strazile orasului Palermo, este inarmata cu un computer si adaptata navigarii pe Internet – o noua cale de spalare a banilor.

Se crede, de asemenea, ca Mafia a invatat cum sa exploateze cu abilitate fenomenul numit pentitismo, infiltrand dezertorii falsi si ticluind dovezile false, cum ar fi aceea a implicari in Mafia a unor figure ale statului, impreuna cu marturii autentice. Scopul este acela de a bloca procesele, de a discredita pentitismo-ul si pentru a sadi incertitudine. Confuzia rezultata a ingreunat investigatiile in suspectata implicare a “Celui de-al treilea nivel” sau a unor interese natinale si secrete de prima importanta in campania cu bombe a Mafiei din anii 1992-3, si a pus sub semnul intrebarii legitimitatea si marturia lui Giovanni Brusca, un pretins pentiti.

Incertitudinea a adus daune proceselor majore bazate pe marturia unor dezertori, cum ar fi acela al lui Giulio Andreotti, fost prim ministru de 7 ori, acuzat de a fi mafiot. Martorul-cheie al procesului, Baldassare Di Maggio, a fost prins ca isi continua viata de sef, in timp ce se afla intr-un program de protectie al martorilor. Rearestat acum, el este suspectat ca a jucat un rol major in formarea Noii Mafii. Pe langa afaceri cu droguri, jecmaniri si speculatii cu proprietati, activitatile Mafiei includ acum comertul cu arme nucleare si conventionale, intre Estul Europei si Estul Mijlociu, dar si intre alte tari supuse embargoului. Investitiile sunt puse pe prim plan, atat la Moscova, cat si la Palermo.

Modul de tratare romantic a ceea ce, dupa cum se poate demonstra, este cea mai mare nenorocire a Italiei si a doua organizatie ca marime a sa, isi are fixate originile in vremuri medievale, intr-o secta religioasa misterioasa, ai carei membri acoperiti cu glugi stateau la panda, inarmati cu bate si sabii, in pasajele subterane ale orasului Palermo. Unii sustin ca cuvantul Mafia a aparut pentru prima data pe la mijlocul anilor 1600, insemnand vrajitoare; altii spun ca cuvantul deriva dintr-un cuvant dialectal sau de origine araba, insemnand “protectie”, “suferinta” sau “asasin platit”. Ce este sigur este faptul ca Mafia, asa cum o cunoastem astazi, a inceput sa apara pe la inceputul secolului al XIX-lea, sub forma unor fratii, formate in vederea apararii sicilienilor de coruptie, de asuprirea straina si de practicile feudale. Interese criminale s-au infiltrat insa rapid, coruptia a devenit mediul preferat, iar cu mult timp inainte fratiile, au inceput sa alimenteze suferinta, de care pretindeau ca-si apara membrii. Curand, s-a afirmat ca judecatorii ii protejeaza in secret; ca nobilii li se alatura. Principalul mod de manifestare a fratiilor era sub forma gabelotti-lor, o organizatie a detinatorilor de pamanturi, lipsiti adesea de nobilitate, care distribuiau functiile, pamanturile si pazeau ordinea in zonele rurale.

Lupta_cu_mafia

 Suport pentru Garibaldi

Cand Garibaldi s-a facut remarcat in Sicilia prin trupele sale cu camasi rosii, el a datorat acest lucru membrilor fratiei, care l-au sprijinit cu 20.000 de oameni. Despre multi dintre ei se spune ca erau asasini, dornici de a profita de prada obtinuta intr-o asemenea campanie. Alungati apoi de trupele din Torino, ei s-au reorganizat, pentru a se opune redistribuirii catre propietarii de pamanturi a aproape jumatate de milion de acri (200.000 hectare) din pamanturile detinute de biserica, in Sicilia. Acestia au fost cunoscuti sub numele de “mafiotii din agricultura”. Incepand cu anul 1838, membrii fratiilor s-au infiltrat in toate compartimentele vietii publice siciliene. Dupa anul 1863, cuvantul Mafia a intrat in limbajul obisnuit multumita unei comedii despre viata in inchisoare – I Mafiusi della Vicaria – care a umplut teatrele, in acea perioada. Pana in 1875, Mafia se infiltrase deja in familia de Bourbon, din Palermo. Oricarui investigator, care se avanta prea adanc in cercetarea fratiilor i se lua cazul, iar mai apoi era concediat. In acelasi an, cuvantul Mafia a fost pentru prima oara mentionat intr-un raport al unei comisii parlamentare.

In centrul asa-numitei “Probleme a Sudului”, se afla decaderea economica. Intre anii 1872 si primul Razboi Mondial, saracia si infrangerea uniunilor agricultorilor i-a fortat pe aproape un milion si jumatate de sicilieni sa emigreze. Multi s-au indreptat spre America, unde au lansat contrabanda cu bauturi. In 1952, Mussolini, inspaimantat de importanta pe care o avea Mafia ca stat-surogat, a pornit o campanie de rasturnare a sa. El si-a trimis prefectul pe nume Cesare Mori in Sicilia, acordandu-i puteri aproape nelimitate. Pana in 1927, tacticile dure ale lui Mori au fost incununate de succes. Denumite “precizia chirurgicala a fascismului”, ele au determinat aruncarea in inchisori a mii de persoane si au dus la impunerea starii de asediu, pentru a-i scoate din ascunzatori pe sefii Mafiei. Dar Mori era o amenintare la adresa puternicilor mafioti ai agriculturii. Curand, proprietarii de pamanturi din Sicilia au incheiat o afacere profitabila cu fascistii si, drept urmare, Mori a parasit insula. In schimb, mafiotii din agricultura au avut grija ca cei mai criminali membri ai Mafiei sa fie inlaturati. Ei au obtinut o gratiere in anul 1943, cand li s-a dat insarcinarea de a pregati calea invaziei Aliatilor. Temandu-se de efectele razboiului dintre America si Italia, gangsterii italieni au incheiat o intelegere cu autoritatile Statelor Unite in 1940, pentru a fi lasati in pace.

Soarta schimbatoare a facut ca membri ai Mafiei siciliene si americane sa ajunga la Milano si Neapole; Neapole, condus de o Mafie locala mai putin organizata, Camorra, a devenit un domeniu al Cosei Nostra, si a fost ales, de gangsterii americani, drept loc al primei rafinarii de heroina din Italia. In Sicilia, criminalii organizati au inceput sa sustina miscarea proseparatista sprijinita de interesele agrarienilor. Impreuna cu autoritatile, Mafia a participat la reprimarea talharilor, care facusera cateva incursiuni pe teritoriul sau, in timpul asediului fascist. Intotdeauna conservatoare, ea l-a crutat pe Salvatore Giuliano, un bandist Sicilian renumit, pana in 1950, cand acesta a imbratisat cauza comunista si s-a angajat intr-o multime de crime. Mafia siciliana “americanizata” a atins un punct de varf in anii 1950, odata cu introducerea drogurilor. In anul 1957, in America, in urma unor masuri de stavilire a crimei organizate, sefii americani le-au incredintat celor sicilieni importul de heroina in America. Aceasta miscare a avut la baza principii formulate de Lucky Luciano, Frank “Trei Degete” Coppola, aflate in centrul noii legaturi siciliano-americane, dar si cele ale protejatului sau Luciano Liggio, care si-a castigat faima prin afacerile sale de pe piata neagra, din timpul razboiului.

 

 

CELE 10 PORUNCI ALE MAFIEI

 

Regulile Cosei Nostra in privinta fedelitatii conjugale sunt foarte stricte. Nu comite adulter. Daca esti inselat “spala-ti rusinea cu sange”, sau iti pierzi onoarea. Nu cere divortul. Nu te casatori cu fiica cuiva despartit sau divortat. Nu face curte rudelor celor din politie. Nu ravni la sotia unui alt mafiot. Nu o vorbi da rau pe sotia unui alt mafiot. Nu te deda la relatii homosexuale. Nu te folosi de serviciile prostituatelor. Nu exploata prostitutia. Gangsterii care incalca aceste porunci suporta pedepse corespunzatoare, incluzand chiar moartea.

Lupta de clan

Panorama_di_Palermo

Liggio, care a murit pe la jumatatea anilor 1990, a lansat clanul Corleone in topul comertului cu heroina si in varful ierarhiei stricte a Cosei Nostra prin incalcarea aproape in totalitate a codicelui de legi ale Mafiei. Dupa ce a fost inchis in anul 1974, el a fost umbrit in calitate de cap al Mafiei de catre locotenentii sai, Toto Riina, numit si Fiara Salbatica, si Bernardo “Tractorul” Provenzano. Razboiul de clan al Mafiei de la inceputul anilor 1980, a lasat strazile orasului Palermo pline de sange. Numele lui Riina a fost legat de circa 1.000 de crime. Nu toate ii priveau pe mafioti. Ca raspuns la traficul de droguri care a condus acest macel, s-a constituit un comitet parlamentar antimafie; raspunsul Mafiei a fost o campanie de teroare in care tintele au fost capii politiei si politicienii. Lista celor ucisi  a inceput in 1971 cu procurorul sef din Palermo, Pietro Scaglione, care a fost, dupa cum se spune, omorat de Liggio, Riina si Provanzano. Ca raspuns la uciderea in 1982, impreuna cu sotia sa, a generalului Carlo Alberto dalla Chiesa, un carabiniere care reusise sa invinga terorismul inainte de a fi trimis la Palermo ca prefect sef, guvernul a inaintat o lege, prin care urma sa aiba acces la bunurile Mafiei – o lege propusa de Pio La Torre, un lider al Partidului Comunist reginal Sicilian, care fusese impuscat cu 100 zile inaintea lui dalla Chiesa.

Dalla Chiesa incepuse sa faca sapaturi in cadrul uriasei industrii de constructii de pe insula, o zona in care se puteau usor investi bani proveniti din afacerile cu droguri si se presupune ca a calcat gresit pe un teren cu mine: intrebarea “Celui de-al treilea nivel”, cu privire la cine din cercurile politice inalte ale tarii protejeaza sau chiar da ordine Mafiei. Cel mai mare turnator al Mafiei, Tommaso Buscetta, a sustinut in anul 1993 ca Giulio Andreotti a ordonat uciderea lui Dalla Chiesa si a unui jurnalist, deoarece stiau prea multe. Salvo Lima a fost ucis si el de catre Mafia. Lima, un fost primar al orasului Palermo, un membru al parlamentului (MP) si al celui european (Euro MP), la data mortii sale era cel mai puternic crestin-democrat din Sicilia si reprezentantul in insula  a fractiunii de partid conduse de Giulio Andreotti. Acesta a fost mai tarziu acuzat de a fi mafiot. Uciderea sa a fost prima dintr-o noua campanie de teroare, care a mai inclus asasinarea lui Falcone si a sotiei sale, victima a unei masini capcana. Prietenul si colegul lui Falcone, Paolo Borsellino, cu cinci garzi de corp au fost ucisi doua luni mai tarziu. Teroarea a continuat si in 1993 cu bombe in Milano si Roma, care au ucis trecatori si au devastat biserici; o explozie la Galeriile Uffizi din Florenta, care a distrus cateva capodopere minore. Se presupune ca in spatele acestor campanii se afla nu doar Mafia, dar si figure din lumea politica si industriala, nerabdatoare sa incheie un nou pact avantajos cu Cosa Nostra.

Calatorie placuta in Italia!

Publicat 25/03/2013

Redactia emigrantul

http://www.emigrantul.ro/wp-content/uploads/2013/03/Omerta.jpghttp://www.emigrantul.ro/wp-content/uploads/2013/03/Omerta-150x150.jpgRedactiaEuropaagricultorii italieni,autoritati,bomba,camorra,crima organizata,embargo,functii,I Mafiusi della Vicaria,nobili,practici feudale,premier italian,prim ministru,punct de varfAvand traditia unei legi proprii si a unui cod al tacerii, sau omerta, Mafia ramane una din cele mai mari nenorociri ale Italiei  Pentru multi, notiunea de Mafia evoca imaginile unei lupara, sau focurile de arma atat de des folosite in lumea interlopa siciliana; cadavre pline de sange si spectatori...Gazeta romanilor de pretutindeni | Stiri si informatii despre diaspora | Anunturi cu locuri de munca din strainatate | Anunturi gratuite