Situatia din Egipt este departe de a se fi calmat. Pe fondul deprecierii situatiei de securitate si in contextul amplificarii conflictelor de strada violente, in urmatoarele zile exista posibilitatea instituirii starii de urgenta in mai multe regiuni de pe teritoriul Egiptului inclusiv in capitala tarii, Cairo. Ca urmare a recentelor conflicte soldate cu numeroase victime,  preşedintele Egiptului a luat măsura instaurării stării de urgenţă în guvernoratele: ISMAILIA, PORT SAID şi SUEZ, începând cu 28.01.2013, pentru o perioadă de 30 zile. În aceste condiţii, în zonele vizate, este interzisă circulaţia persoanelor şi autoturismelor în intervalul orar 21.00-06.00.

În ultima perioadă au avut loc acţiuni de protest ale unor grupări anarhiste, organizate  în diferite zone: piața Tahrir din Cairo, în apropiere de muzeul de egiptologie, zonele din imediata apropierea a hotelurilor Intercontinental-Semiramis, Kempinski, Four Seasons, zona Garden City, care au degenerat în conflicte de stradă soldate cu morţi şi răniţi. MAE recomandă cetăţenilor români să evite deplasarea în aceste zone, iar în condiţiile în care sunt nevoiţi să se deplaseze în Egipt, sunt sfătuiţi, să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonele în care urmează să călătorească!

Având în vedere evoluţia situaţiei de securitate din Egipt și celelalte state din regiune, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români ca, în perioada următoare, să evite deplasările care nu sunt necesare în anumite zone din această ţară, respectiv în Ismailia, Port Said, Suez, El Arish, Badr, Helwan, Dahab, Taba, mânăstirea Sfânta Caterina. De asemenea, se recomandă ca în cazul călătoriilor în stațiunile turistice de la Marea Roșie (Hurgada, Sharm El Sheikh), care includ vizitarea siturilor de la Luxor şi Aswan si a localităților Cairo și Alexandria, să se recurgă doar la excursiile în grupuri organizate, cu identificarea exactă a operatorului egiptean care cooperează cu agenția de turism din România. Din cauza stării precare de securitate şi a pericolelor permanente de răpire şi atacuri armate, sunt interzise cu desăvârșire călătoriile în nordul Peninsulei Sinai și în zonele izolate de la frontierele cu Sudan, Libia și Israel.

Nemulțumirile sociale și economice ale populației din zona Sinai privind reformele și planurile autorităților centrale determină creșterea pericolului de răpire a unor cetățeni străini, ca mijloc de presiune asupra guvernului egiptean. Totodată, cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste prudenţă în locurile publice, mai ales în zonele cu case de schimb valutar, bănci şi localuri/restaurante, precum și în apropierea sediilor unor instituții publice.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite consumul de băuturi alcoolice, chiar dacă legal acesta nu este interzis, să manifeste atenție privind vestimentația si să respecte tradițiile specifice Sărbătorii de Eid al-Adha, Ramadan și Ziua Profetului (24.01). Persistă riscul înregistrării unor  incidente în zonele în care sunt amplasate sediile misiunilor diplomatice ale Libiei (vecină cu Ambasada României), Siriei, Arabiei Saudite, Sudanului și sediul Ligii Arabe și pot fi declanşate demonstrații ad-hoc la sediile misiunilor diplomatice ale S.U.A și Israel, precum şi în centrul Alexandriei (în imediata apropiere a Bibliotecii din Alexandria) sau în alte oraşe egiptene.

Totodată, cetățenii  români sunt sfătuiţi să evite tranzitarea teritoriului egiptean spre/dinspre Fâșia Gaza, care necesită aprobare expresă din partea MAE egiptean, mai ales în cazurile în care nu s-a obținut în prealabil viza de la Ambasada R.A. Egipt la București sau când cetățeanul român se deplasează pe baza documentelor de călătorie eliberate de autoritățile palestiniene. Punctul de trecere al frontierei de la Rafah se închide frecvent, fără preaviz, iar intrarea cetățenilor români cu documente de călătorie palestiniene face imposibilă acordarea asistenței și protecției de către personalul consular român.

Ambasada României în Republica Arabă Egipt

Adresa: 6, El-Kamel Mohamed Street, Zamalek, Cairo Telefon: (00202) 2736.01.07

Telefon direct: (00202) 2735.95.46 Fax: (00202) 2736.08.51

Web: http://cairo.mae.ro E-mail: roembegy@link.net

Secţie Consulară

Telefon: (00202) 2735.53.26 E-mail: roegyvisa@tedata.net.eg

Ambasador: Dl. Cornel ALECSE

 Cetăţenii români care se deplasează în Egipt sau care se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Egipt şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse.

Detalii despre Republica populara Egipt

Suprafaţă: 1.001.450 km pătraţi

Populaţie: 73,7 milioane locuitori(2005), din datele oficiale egiptene, din care 55 % sub 25 de ani. Majoritatea populaţiei trăieşte în Valea şi Delta Nilului.

Capitala: Cairo (zona metropolitana are peste 20 milioane locuitori). Cel de-al doilea oraş ca mărime este Alexandria.

Împărţire administrativă: 26 de guvernorate

Monedă naţională: lira egipteană

Limbă oficială: araba

Religii: musulmani sunniţi (circa 90 %), creştini (10 % dintre care circa 9% aparţin Bisericii Copte).

Forma de guvernământ: republică parlamentară

 Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă! MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în Egipt:

  • Să respecte anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să evite demonstraţiile, locurile aglomerate, precum şi arenele de desfăşurare a unor competiţii sportive;
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;
  • Să evite deplasările în perioada furtunilor de nisip, care au loc de regulă în lunile februarie-aprilie;
  • Să se informeze, în prealabil, asupra posibilităţilor de deplasare spre Cairo, în caz de urgenţă;
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.
  • Să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „Sfaturi de călătorie”.

Publicat 04/02/2013

http://www.emigrantul.ro/wp-content/uploads/2013/02/Egiptul.jpghttp://www.emigrantul.ro/wp-content/uploads/2013/02/Egiptul-150x150.jpgRedactiaAfricaagentie de turism,alerta de calatorie,bilete de avion spre egipt,cairo,fasia Gaza,port said,situatie de securitateSituatia din Egipt este departe de a se fi calmat. Pe fondul deprecierii situatiei de securitate si in contextul amplificarii conflictelor de strada violente, in urmatoarele zile exista posibilitatea instituirii starii de urgenta in mai multe regiuni de pe teritoriul Egiptului inclusiv in capitala tarii, Cairo. Ca urmare a...Gazeta romanilor de pretutindeni | Stiri si informatii despre diaspora | Anunturi cu locuri de munca din strainatate | Anunturi gratuite