Razboaie, fascism, scandaluri de coruptie… cu un remarcabil curaj, Italia a supravietuit oricarei provocari oferite de acest secol

 Asa dupa cum fac toate guvernele din perioadele caracterizate de o schimbare rapida si relativa instabilitate interna, la fel si Italia a cautat sa obtina confirmarea, recunoasterea externa a independentei sale greu castigate. Relatiile cu Franta s-au racit in timpul ultimelor lupte pentru unire; cand Franta a ocupat Tunisia, o zona de influenta traditionala a Italiei, ele au devenit in mod categoric distante. Raspunsul Italiei a fost semnarea Triplei Aliante cu Germania si Austro-Ungaria, care stipula apararea reciproca in caz de razboi. Sub guvernele conservatoire ale lui Francesco Crispi (1887-1891, 1893-1896), Italia s-a alaturat luptelor pentru coloniile din nordul Africii. Crispi a colonizat cu succes Eritrea, dar, cand a incercat sa supuna Etiopia, armata italiana a suferit o infrangere umilitoare la Adwa, care a dus la demisia lui Crispi. O alta tentativa de colonizare a avut loc mai tarziu, in timpul razboiului turco-italian (1911-1912) si s-a finalizat cu o victorie si cu ocuparea de catre Italia a Libiei si a Insulelor Dodecaneze.

 Diviziunea nord-sud

Pe plan local, anii care au pregatit terenul pentru primul Razboi Mondial au fost marcati de impartirea care mai continua sa afecteze tara chiar si azi. Economia a fost preponderant agricola, iar politica protectionista a guvernului a lasat Italia intr-o izolare tot mai mare, fata de celelalte piete europene. Explozia industriala, din domeniul textilelor si rafinarilor de la sfarsitul anilor 1800, a fost restransa in partea de nord. Conditiile economice zdrobitoare au stimulat un val de emigrari. In ultima perioada a secolului, aproape o jumatate de million de oameni pe an au plecat spre America. Cand primul Razboi Mondial a inceput cu atacarea Serbiei de catre Austria in luna iulie 1914, Italia nu a fost consultata in problema incalcarii termenilor Triplei Aliante. In consecinta, pe data de 2 august, primul ministru Antonio Salandra a declarat neutralitatea Italiei. Pentru a reusi sa castige Italia de partea lor, guvernele Aliatilor au ademenit-o prin posibilitatea unor castiguri teritoriale: de exemplu, Romei i s-a oferit sansa de a castiga provinciile “nerecuperate”, Trieste si Trentino, detinute de mult timp de Imperiul Habsburgic Austro-Ungar. La aceasta se mai adauga valea superioara a raului Adige, plus diferite pamanturi din nordul Africii si Turcia.

In cele din urma, in luna aprilie a anului 1915, Italia a semnat Tratatul secret de la Londra. O luna mai tarziu, guvernul a rupt legaturile cu Tripla Alianta si a intrat in razboi de partea Aliatilor. Rareori i-a fost dat unei tari sa fie atat de putin pregatita pentru razboi. Armata Italiei era foarte prost echipata, iar trupele austriece reusisera deja sa strapunga pozitiile de aparare din fronturile din Alpi, ce se intindeau pe o lungime de 480 km de granita comuna. Pentru Italia, razboiul a fost un sah-mat scump platit; din cei 5,5 milioane de barbati mobilizati, 39 la suta au fost fie omorati, fie raniti.

La masa conferintei de dupa razboi, cu toate ca primul ministru Vittorio Emanuele Orlando a stat alaturi de invingatori, el a fost cu greu privit drept un egal. In ciuda protestelor sale, Tratatul de la Londra a fost ignorat. La sfarsit, prin Tratatul de la Sf. Germain (10 septembrie 1919), i s-a dat Italiei Trento si Alto Adige, ca si orasul Trieste. Dar Fiume, Dalmatia si alte teritorii promise au fost negociate de catre Aliati.

Dezamagirea in urma discutiilor de pace, combinata cu efectele economice si sociale dezastruoase cauzate de razboi, a dus la producerea unor situatii haotice. Inflatia a crescut. Muncitorii din fabrici au iesit in strada, iar taranii au vrut o reforma a pamantului. In acest vid de putere, a descins Benito Mussolini si partidul sau fascist. Cand a fondat partidul, in anul 1919, Mussolini a mizat pe cele mai mari temeri ale italienilor. El a fost omul care la nevoie a fost nationalist, a denuntat bolsevismul, iar claselor de mijloc le-a garantat reintoarcerea la lege.

Pe la mijlocul anului 1922, fascismul devenise o forta politica majora. Cand muncitorii au chemat la greva generala, Mussolini a facut prima miscare. Pe 28 octombrie, 50.000 de membri ai armatei (militiei) fasciste s-au indreptat spre Roma. Chiar daca suporterii lui Mussolini formau doar o mica minoritate in cadrul parlamentului, imaginea a mii de fascisti amenintatori, raspanditi pe toate strazile orasului, a fost suficienta pentru a rasturna guvernul fragil al prim-ministrului Luigi Facta. Refuzand sa sanctioneze o stare de asediu, regale Victor Emmanuel al III-lea i-a cedat in schimb lui Mussolini conducerea tarii.

Odata aflat la putere, Mussolini a dat imediat un decret, prin care le-a asigurat fascistilor o majoritate permanenta in parlament. Dupa alegerile din 1924, puse sub semnul intrebarii, el a dat la o parte toate pretentiile legate de un guvern de cooperare. Italia era de acum o dictatura. De Craciun, tot in acel an, Mussolini s-a autoproclamat conducator al guvernului, responsabil doar in fata regelui. Fronturile fasciste au preluat toate drepturile detinute odata de uniunile si organizatiile de conducere si au infiintat corporatii nationale pentru a supravehea fiecare parte a economiei.

Timp de 2 ani, toate partidele, exceptie facand fascistii, au fost scoase in afara legii, iar activistii opozitiei erau obligati sa plece in exil, sau sa intre in ilegalitate. Toti cei care nu puteau fi supusi de Mussolini prin vointa sau lege, erau zdrobiti prin forta.

 

Calatorie placuta in Italia!

Publicat 10/03/2013

Redactia emigrantul

http://www.emigrantul.ro/wp-content/uploads/2013/03/Italia_pe_timpul_lui_mussolini.jpghttp://www.emigrantul.ro/wp-content/uploads/2013/03/Italia_pe_timpul_lui_mussolini-150x150.jpgRedactiaEuropaadige,africa,aliati,austria,demisie,fascism,francesco crispi,militiile fasciste,plan local,primul razboi mondial,roma,scandaluri de coruptie,secol,Serbia,tratatul secret de la londra,tripla alianta,turcia,vittorio emanueleRazboaie, fascism, scandaluri de coruptie… cu un remarcabil curaj, Italia a supravietuit oricarei provocari oferite de acest secol  Asa dupa cum fac toate guvernele din perioadele caracterizate de o schimbare rapida si relativa instabilitate interna, la fel si Italia a cautat sa obtina confirmarea, recunoasterea externa a independentei sale greu...Gazeta romanilor de pretutindeni | Stiri si informatii despre diaspora | Anunturi cu locuri de munca din strainatate | Anunturi gratuite