Majoritatea dintre noi a avut de-a face cu un caz de mostenire, iar de cele mai multe ori apar unele semne de intrebare in deschiderea procedurii succesorale:

Cand este momentul oportun pentru deschiderea procedurii?

La cine apelez?

Care sunt pasii intr-o succesiune notariala?

Ce acte sunt necesare?

Cand este momentul oportun pentru deschiderea procedurii?

Potrivit art. 954 din Noul Cod Civil, deschiderea mostenirii unei persoane demareaza cu momentul decesului acesteia.

La randul lor, succesibilii (se intelege persoanele care indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a putea mosteni, dar care nu si-au exercitat inca dreptul de optiune succesorala) sunt chemati la mostenire in temeiul legii sau al vointei defunctului, ei avand dreptul de a accepta mostenirea sau poate renunta la ea.

Astfel, termenul de optiune succesorala (art. 1103) curge de la data inregistrarii mortii in registrul de stare civila, daca inregistrarea se face in temeiul unei hotarari judecatoresti de declarare a mortii celui care lasa mostenirea, afara numai daca succesibilul a cunoscut faptul mortii sau hotararea de declarare a mortii la o data anterioara, caz in care termenul curge de la aceasta din urma data, iar dreptul de optiune succesorala se exercita in termen de un an de la data deschiderii mostenirii.

Daca acceptarea mostenirii se face in decursul unui an, atunci succesibilul/succesibilii vor fi scutiti de plata unor impozite, iar dezbaterea poate incepe apoi oricand se doreste.

La cine apelez?

Deschiderea succesiunii se poate realiza in doua modalitati, cea notariala – optiune aleasa cand succesibilii se inteleg pe cale amiabila asupra impartirii mesei succesorale (ansamblul bunurilor si valorilor care fac parte din patrimoniul defunctului) si care nu consuma mult timp persoanelor implicate sau cea judiciara – situatie care apare de cele mai multe ori in momentul in care succesibilii contesta calitatea de mostenitor, drepturile care se cuvin fiecaruia, cotele din succesiune etc.

Orice persoana interesata de inceperea procedurii succesorale va apela un notar public pentru inventarierea bunurilor succesorale si demararea dezbaterii.

Care sunt pasii intr-o succesiune notariala? Ce acte sunt necesare?

Dupa cum am afirmat anterior, procedura se incepe la cererea unui succesor inaintata unui notar public. Cererea in sine cuprinde mentiuni cu privire la data decesului, fostul domiciliu al  defunctului, datele de identificare ale succesorului/succesorilor, bunurile care formeaza masa succesorala.

Alaturi de aceasta cerere, vor mai fi necesare si alte cateva acte precum: acte de stare civila (certificat de deces al persoanei dupa care se dezbate mostenirea, certificate de nastere ale succesorilor, de casatorie, copii ale actelor de identitate), acte de proprietate (care dovedesc totalul patrimoniului defunctului si certificat de rol fiscal eliberat de administratia financiara in cazul bunurilor imobile), martori pentru a lua parte la intreaga procedura si, dupa caz, testamentul defenctului daca acesta a fost scris.

Ce este de facut totusi daca mostenitorii nu cunosc toate detaliile cu privire la numarul bunurilor defunctului? Au fost platite impozitele, terenurile sunt intabulate, bunurile sunt declarate in totalitate, au existat conturi in banci?

Astfel, pentru a afla detalii cu privire la imobilele sau terenurile detinute de defunct trebuie sa faceti demersuri la Directia Impozite si Taxe Locale sau Cartea Funciara corespunzatoare cu raza in care defunctul a locuit, pentru o situatie clara. In cazul unor conturi bancare, conform O.U.G. 99/2006 art.113 informatiile pot fi furnizate in masura in care persoanele care depun cererea dovedesc calitatea de succesori si justifica exact scop demersului.

Daca in final totul este clar in privinta masei succesorale, procedura dezbaterii se finalizeaza la biroul notarului, prin impartirea drepturilor care se cuvin fiecaruia si eliberarea certificatului de mostenitor. Certificatul cuprinde constatari referitoare la patrimonial succesoral, numarul si calitatea mostenitorilor si cotele ce le revin din acest patrimoniu.

In concluzie, certificatul de mostenitor face dovada calitatii de mostenitor, legal sau testamentar, precum si dovada dreptului de proprietate al mostenitorilor acceptanti asupra bunurilor din masa succesorala, in cota care se cuvine fiecaruia. (art. 1132).Vacarescu_2

Ca o paranteza, as dori sa va aduc la cunostinta si problema mostenirii vacante, caz cel mai des intalnit atunci cand mostenitorii sunt stabiliti de o lunga perioada in strainatate.

Conform, Noului Cod Civil art. 1137 daca in termen de un an si sase luni de la deschiderea mostenirii nu s-a infatisat niciun succesibil, notarul, la cererea oricarei persoane interesate, ii va soma pe toti succesibilii, printr-o publicatie facuta la locul deschiderii mostenirii, la locul unde se afla imobilele din patrmoniul succesoral, precum si intr-un ziar de larga circulatie, pe cheltuiala mostenirii, sa se infatiseze la biroul sau in termen de cel mult doua luni de la publicare. Daca niciun succesibil nu se prezinta in termenul fixat in publicatie, notarul va constata ca mostenirea este vacanta.

Mostenirile vacante revin comunei, orasului sau, dupa caz, municipiului in a carui raza teritoriala se aflau bunurile la data deschiderii mostenirii si intra in domeniul lor privat. Dar, trebuie sa cunoasteti faptul ca, prin art. 1140 aveti dreptul sa desfiintati vacanta mostenirii. Daca, desi s-a constatat vacanta mostenirii, exista mostenitori, atunci acestia pot exercita petitia de ereditare impotriva comunei, orasului sau, dupa caz, municipiului, pentru obtinerea recunoasterii calitatii de mostenitor.

In concluzie, daca aveti dreptul la o mostenire si aveti actele necesare care sa dovedeasca acest lucru, din punct de vedere legal aveti toate elementele necesare.

In cazul in care aveti neclaritati cu privire la dezbaterea unei mosteniri, va rog sa-mi scrieti pe adresa de e-mail.

 

Casa de Avocatura Vacarescu

Adresa: Strada Mantuleasa nr. 12, etj. 4, ap. 10 Bucuresti, Sector 3 030554 Romania

Nr. de telefon: +4 0722 372 669

http://www.emigrantul.ro/wp-content/uploads/2013/08/Vacarescu.jpghttp://www.emigrantul.ro/wp-content/uploads/2013/08/Vacarescu-150x150.jpgRedactiaEuropaacte de stare civila,declaratie,impozite,moment oportun,mostenire,mostenitori,notar public,oportunitate,post vacant,strainatate,succesibilii,termenMajoritatea dintre noi a avut de-a face cu un caz de mostenire, iar de cele mai multe ori apar unele semne de intrebare in deschiderea procedurii succesorale:Cand este momentul oportun pentru deschiderea procedurii?La cine apelez?Care sunt pasii intr-o succesiune notariala?Ce acte sunt necesare?Cand este momentul oportun pentru deschiderea...Gazeta romanilor de pretutindeni | Stiri si informatii despre diaspora | Anunturi cu locuri de munca din strainatate | Anunturi gratuite