[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

1 Decembrie la Ferentino

Asociatia RAPSODIA din Ferentino a sărbătorit ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1 Decembrie reuneste mereu sufletul romanesc, intr-un izvor nesecat de cultura, traditii, port popular, muzica, poezie si mult , mult dor. Dor de leaganul in care, leganandu-ne mama, cu duiosie ingana un cantecel, un cantecel pe care mi-l aduc aminte ca pe un sursur lin de apa sau ca pe un fosnet soptit de frunze fragide. Dor de primii pasi facuti pe covorul viu de iarba din ograda bunicii in care copacii infloriti aruncau dupa mine cu surasul lor plin de parfum si prospetime invaluind-u-mi voiciunea inocenta a copilariei ,dor de intaile cuvinte incalcite pe care mama reusea sa le despleticeasca cu iscutimea unui deslegator de enigme nepamantesti, mi-e dor de cuvinte romanesti. Si nu stiu cum, la prima ora a diminetii,  strapunsa de razele galbui ale soarelui rosiatic de inceput de iarna, aud ciripitul neastamparat al pasarelelor repetand mereu acelasi vers .. Desteapta-te, desteapta-te române!

ferentino 2LA MULTI ANI, astazi e ziua ta!

Ziua ta si-a celor in trupul carora mai bate cu ardoare o inima de ROMĂN

LA MULTI ANI ROMANIE ! La multi ani din tot sufletul!

Ştiu ca esti trista dar astazi te rog zambeste ca fii tai se aduna sa-ti cante sa te incante sa te descante de vraja neagra a dusmanilor tai ce te trage te smulge te suge te prada, te vinde si-ti rascolesc prin mormite .
Zambeste si fii fericita macar o zi ,o zi din an ,ce-i scrisa cu albastru cu galben si cu rosu-n calendar astazi te saluta te imbratiseaza toti fii tai, si intorc privirea, gandul , zambetul si dragostea catre tine .Uite toti poarta cu mandrie in piept tricolorul si isi imbraca straiele mostenite din strabuni ,portul nostru popular ,portul nostru ROMANESC. Rapsozi ai cantului popular se-ntrec a-ti da binete si te lauda ca esti bogata ca esti frumoasa si iubita ca esti tare ca o stanca si nu au reusit sa te rapuna inca … Nici cei din tara nici cei de-afara ce-ti vor pieirea ce-ti vor sfarsitul . Aduna-ti fii tai maicuta buna si straja punei pentru tot cei bun si sfant si pentru tot ce-a mai ramas pe-al tau pamant.

În localitatea Ferentino din provincia Frosinone un grup de români uniţi sub numele RAPSODIA te slaveşte de 4 ani încoace si astăzi incepând cu ora 18-00 au adunat români din provincie pentru a dansa împreună hora unirii. La început primarul a ţinut să ne felicite de Ziua Naţională şi sa aprecieze colaborarea dintre noi şi localnici în toate activităţile social-cultural -sportive, dupa care a inceput programul artistic cu melodiile „Noi suntem români”, „Aşa-i românul” , „Verde-nrourat ” si alte melodii dragi noua.

Tânara interpreta Corina Gabriela Jianu venita de la Giulianello a interpretat printre altele  „Doamne ocroteşte pe români ” dupa un program de dansuri populare , am Incheiat serata cu „Hora unirii ” alături de noi fiind si italieni prinşi în hora .   Se sting usor, usor sclipirile acestei zile regret ca nu poate sa dureze asa la infinit , un gand amar ca s-a sfarsit dar o bucurie si o mandrie de a fi ROMAN.