[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

100.000 de români au cerut Unirea la Chișinău

                                                                                      Corespondență de la Chișinău.
Doina Mustățea
Este pentru prima data când pun piciorul pe pământul românesc al Basarabiei.
Majoritatea o denumesc Republica Moldova, însa pentru mine Moldova nu-i în nici un caz republica ci este cea unde Focșaniul, Bacăul, Iașiul, Botoșaniul și Chișinaul sunt un tot, un întreg. Așa-i Moldova mea, nu altfel; așa-i Moldova pe care dreptatea istorică ne-o arată. Basarabia este bucățică ruptă din trupul Moldovei iar actuala R. Moldova este o țară artificială, nu există cetățenia moldovenească decât artificialpă și asta așa cum nu există nici limba moldovenească; istoria lingvistică nu o recunoaște decât ca fiind românească.
Aveam 12-13 ani când am înteles că jumatate din rădăcinile mele vin din Basarabia și tot de atunci mi-am dorit să văd acest petec de cer și pamânt românesc. Acum, la distanță de 32 de ani, visul meu a devenit realitate. Iată-mă-s aici! Da, am venit de la București unde eram și mă simțeam acasă, la Chișinau unde mă simt tot acasă. Deși situația politică este tulbure, deși unii basarabeni s-au pierdut în tumultul mincinos al unei istorii impuse, eu aici m-am simțit acasă. Totul în jurul meu părea a-mi fi cunoscut de o viață, astăzi păsarelele parcă îmi dedică ciripitul lor iar străzile ma îmbie să le colind. Pe unii oameni, în jurul meu, i-am auzit vorbind rusește (foarte puțini la număr) semn clar al istoriei mincinoase impuse, cu toate astea urechile mele au vrut să audă doar glasul celor care vorbesc limba noastră, a românilor. 25 martie 2018 este ziua în care românii de pe ambele maluri ale Prutului au sărbătorit la Chișinau 100 de ani de când Basarabia s-a întors la sânul mamei ei, România. Ziua de 25 martie va ramâne în memoria noastră, a celor prezenți în piața Marii Adunari Nationale (PMAN) în fața clădirii guvernului, ca ziua în care aproximativ 100.000 de români au fost acolo, au cântat, au râs, au vorbit și au simțit româneste. Să mă regăsesc în mijlocul unei mulțimi atât de mari, pentru mine, a fost o onoare, acele 100.000 de suflete românesti doreau să se unească și să aibă aceeași identitate ca odinioară. Marea surpriză a venit când, amestecată în mulțime, am întâlnit români veniți din Covasna,Vrancea, Bacău, Cluj, Buzău, București, Sibiu, Galați, etc.
Ca și mine au vrut să fie martorii acestei zile care va marca istoria și să le arate fraților lor de peste Prut că în ciuda minciunilor și a falsificatorilor istoriei, sângele apă nu se va face în veci. S-au alăturat mulțimii fostul președinte al României Traian Băsescu, primarul sectorului 1 București, un reprezentant USL și unul PNL. Organizatorii, ”Acțiunea 2012” coordonată de focșăneanul unionist George Simion, Asociația ”Unirea-Odip” (Onoare,Demnitate și Patrie) coordonata de Vlad Bilețchi, Asociația ”Tinerii Moldovei” coordonată de Anatol Ursu și BUN(Blocul Unității Naționale) coordonat de Ion Leașcenco. Mișcarea ”Alianța pentru Centenar” este, însa, formată din 130 de asociații care și-au dat mâna pentru a materializa visul celor care se vor cetateni romani, nu moldoveni și care vor ca țara lor să fie România așa cum a fost a bunicilor și străbunicilor lor.
Activitațile unioniste sunt susținute financiar cu ajutorul unor donații constante, iar acestea vin atât din România , R. Moldova dar o contribuție foarte însemnată o are diaspora plecată in toate colțurile lumii. Nu reușesc să descriu exact ceea ce am simțit în mijlocul mulțimii: că eram acasă deși eram pentru prima dată la Chisinau, că toți cei prezenți acolo doreau ca și ei la rândul lor să aiba aceleași sentimente dar când sunt la București , la Iași, la Cluj sau la Constanța. Fiecare adult sau copil prezent avea în mâna sau în vestimentație cele trei culori ale steagului, i-am văzut fericiți strigând într-o singură voce: NOI SUNTEM ROMANI!
Dupa manifestație una din televiziunile controlate de (ne)presedintele Dodon a anunțat că numărul manifestanților din piață a fost de 7000, deși imaginile au spus contrariul și au demonstrat că încercarea de a manipula prin informații false este un mod josnic de a conduce o țară pe care nu o merită.
foto: Doina Mustățea
foto aeriană: Vasile Cojocari

Lasă un răspuns