[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

150.000.000€ pentru microscopul care vede corpul uman la cea mai înaltă rezoluție (video)

  Fundația caritabilă a lui Mark Zuckerberg și a soției sale Priscilla Chan acordă un milion de dolari proiectului european de cercetare care a dezvoltat o nouă tehnică de tomografie cu raze X (numită HiP-CT) pentru a privi în interiorul corpului uman cu o rezoluție fără precedent, relateazè ansa.it.

       Tehnologia a fost dezvoltată datorită celei mai strălucitoare surse de raze X din lume, la sincrotronul ESRF din Grenoble și a făcut deja posibilă o „călătorie halucinantă” în interiorul plămânului unei victime din Covid-19, arătând daunele cauzate de Virusul SarsCoV2, cu o definiție de zeci de ori mai mare decât cea a unei scanări CT obișnuite.

       Rezultatele preliminare ale studiului asupra plămânului bolnav au fost transpuse într-o animație 3D: videoclipul, publicat pe YouTube de sincrotronul ESRF, arată deformări în bronhii și alveolele pulmonare și face vizibilă întreaga rețea de vase de sânge a organului, până la cele mai mici vase capilare implicate în schimbul de gaze în alveole. Părțile plămânului umplute cu aer sunt evidențiate în albastru, vasele de sânge libere în roșu și vasele de sânge blocate în galben: încă o altă dovadă a modului în care modificările din rețeaua vasculară joacă un rol central în boală.

      Proiectul de cercetare, care poate aduce un adevărat punct de cotitură în studiul corpului uman și al bolilor sale, este coordonat de Paul Tafforeau de la European Synchrotron Radiation Facility (ESRF) împreună cu Peter Lee și Rebecca Shipley de la University College London. Crucial pentru realizarea sa a fost actualizarea recentă a supermicroscopului european ESRF: acesta a costat 150 de milioane de euro și a permis instalarea celei mai strălucitoare surse de raze X obținute vreodată (Extremely Brilliant Source, Ebs), pe baza unei idei a fizicianului italian Pantaleo Raimondi.

Lasă un răspuns