[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

187.370 de români şi bulgari s-au înregistrat legal în Anglia în 2014

uk_NINO_1

Situația economică din România, Bulgaria dar și din Italia sau Spania a făcut pe mulți români să plece în alte țări unde economia funcționează mai bine și criza nu s-a simâit atât de mult. Germania, Franța, MArea Britanie sunt țările cele mai vânate iar agențiile de turism vând bilete tot maimult cu aceste destinații.

Pentru a putea munci legal în Marea Birtanie este nevoie de un card cu un număr de asistență socială la National Insurance Number. Resticțiile existente pe piața muncii până în 2014 au făcut ca mulți români și bulgari să nu beneficieze de aceste carduri. Anul trecut, odată cu ridicarea restricțiilor, numărul acestora a suferit o adevărată explozie, relatează www.diasporaro.com

Statisticile oficiale arată că anul trecut 187.370 de români şi bulgari au obţinut un National Insurance number, în timp ce în 2013 au fost doar 27.700. Reprezintă o creştere de 576%, anunţă Daily Express, a acestui indicator într-un an fără restricţii pe piaţa muncii, faţă de anul anterior, cu restricţii.

Cifrele de la Departamentul de Muncă şi Pensii britanic arată că NINO-urile eliberate românilor şi bulgarilor de anul trecut reprezintă 25% din toate NINO-urile eliberate străinilor.

–––––––––––––

Aceste cifre demonstrează politica de imigraţie a laburiştilor şi a conservatorilor, determinată să urmeze o agendă de integrare a UE, fără să ţină seama de costuri. Rezultatul este o piaţă a muncii în care cetăţenii britanici au de suferit de pe urma contracţiei salariilor cauzate de venirea muncitorilor din cele mai sărace ţări ale UE.”

Steven Woolfe, membru al Parlamentului European din partea Ukip

–––––––––––––

Experţii consideră că cifrele sugerează că mulţi dintre cei care au cerut un NINO anul trecut se aflau deja în Marea Britanie de luni de zile şi poate chiar ani, lucrând ilegal, pe piaţa neagră britanică. Conform unei estimări, pe această piaţă necontrolată muncesc în jur de două milioane de persoane, aceştia încasând bani cash. Ei lucrează în special în construcţii, catering şi cleaning şi se pot întreţine singuri, însă nu plătesc taxe. Iar conform legii, toţi cei care doresc să muncească sau să obţină beneficii sau tax credits trebuie să aibă un National Insurance number.

Situația celor ajunși în Londa nu este, de cele mai multe ori, din cele mai roz. Odată cu creşterea chiriilor, un număr tot mai mare dintre cei care sosesc la Londra pentru prima oară sunt obligaţi să se cazeze în „bordeie” improvizate sau în dependinţele clădirilor, plătind chirii care nu sunt declarate primăriei sau fiscului.

 Cristian Enache