[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

1918-2018 România se povestește… la Roma

            La muzeul We-Gil, în inima Romei, ca o poveste, a început evenimentul dedicat celor 100 de ani de istorie și cultură românească. Români de pe ambele maluri ale Prutului și foarte mulți italieni au fost prezenti la deschiserea sărbătorii dedicate Centenarului.

           

           Muzeul We-Gil, pus la dispoziția organizatorilor de Regiunea Lazio, a fost aproape neîncapator pentru toți cei care au dorit să salute și să onoreze istoria și cultura poporului român. Prezenți în expoziție ca martori incontestabili ai culturii si istoriei, oameni care au marcat timpul, viața și existența României în cei 100 de ani. Opere de excepție, tablouri ale artistelor Doina Botez și Luminița Țăranu au dat o culoare ambientului și expresia faptului că românul s-a născut cu arta-n suflet, că trăiește și se hrănește spiritual cu ea.

            Tot o pată de culoare de o altă factură este și colecția de costume populare expusa ne-a teleportat în timpurile străvechi ale unei alte Românii creaoare de frumos, cea a țăranului român. Ochiul vizitatorului a fost atras și de colecția de icoane ortodoxe vechi datate din secolele XIX-lea și XX, colectie a Muzeului Vamal din Moldova, adusă special pentru acest eveniment de colonelul Petru Costin.

           

            Cristina Lefter, pictorița și sculptorița, a completat lista comorilor artistice cu o reproducere a Mesei Tăcerii a lui Constantin Bracuși, fiecare exponent în parte având pictat chipul unei figuri care a marcat România ultimilor 100 de ani.

            Despre Centenar și importanța sărbătoririi lui au vorbit publicului organizatorii Emanuele Latagliata, Eviana Mereuță și doctorul, scriitorul și istoricul european, Emil Petru Rațiu, ambasadoarea R. Moldova, Stela Stingaci, artistele Doina Botez si Luminița Țăranu, Violeta Popescu, președinta Institutului Cultural Român din Milano, artista Cristina Lefter si alti câțiva dintre invitați. Ambasada Romaniei la Roma a fost reprezentată de ministrul plenipotențiar Dan Pineta.

             

       Muzeul We-Gil va fi deschis publicului timp de o săptămână iar in zilele urmatoare va fi gazda altor invitati speciali. În fiecare noapte muzeul va avea o iluminație externă care va reprezenta steagul României cu cele trei culori: roșu, galben și albastru.

       Nu ratati să fiti alaturi de România și de valorile ei, să vă umpleți mintea si sufletul de comorile trecutului si prezentului românesc.

text: Doina Mustățea

foto: Mihaela Motoc, Corina Vatavu

Lasă un răspuns