[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

20 de ani de la victoria computerului asupra omului la șah

Acum 20 de ani inteligența artificială celebra prima victorie asupra omului. Pe 11 mai 1997, în inima orașului Manhattan, super computerul Deep Blue l-a învins în doar 19 mutări pe cel mai mare sahist din lume, Garry Kasparov

Acum 20 de ani inteligența artificială celebra prima victorie asupra omului. Pe 11 mai 1997, în inima orașului Manhattan, super computerul Deep Blue l-a învins în doar 19 mutări pe cel mai mare sahist din lume, Garry Kasparov, învingând într-o manieră surprinzătoare ultima din cele șase partide din turneu. S-a jucat tocmai pentru revanșă deoarece un an mai devreme Kasparov  a învins la mustață.

Pentru a evita aceeași greșeală la masa de joc, programatorii de la IBM au amplificat creierul Deep Blue astfel încât să îi permită să analizeze 200  de milioane de mișcări pe secundă.

De atunci inteligența artificială, a făcut pași mari, învinge omul în cele mai diverse provocări.

În 2008, în Las Vegas, computerul Polaris realizat la Universitatea din Alberta Canada a provocat șase campioni de poker, trei victorii, două înfrângeri și un egal: o realizare semnificativă, având în vedere „jocul greu“ clar mai puțin față de șah, care include, de asemenea, posibilitatea de a blufa. În 2016 o altă victorie asupra omului a obținut programul AlphaGo, realizat de Google DeepMind, care a învins la poker un campion european cu un scor de 5 la 0. Anul 2017 a început cu Libratus (Carnegie Mellon University) și DeepStack (dezvoltat între Canada și Republica Cehă), care a depășit la Texas Hold’em, varianta cea mai complexă de poker care oferă mii de decizii posibile. Acest rezultat a cucerit, de asemenea, coperta ultimului număr al revistei Science.

editor: Luminița Mirela Negoiță