[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

20 ianuarie – Protest la Consulatul României din Torino

Peste 50 de români s-au adunat sâmbătă, 20 ianuarie, în fața Consulatului General din orașul Torino pentru a-și manifesta nemulțumirea față de situația politică și economică din Țară, în semn de solidaritate cu protestatarii din Piața Universității.

Au cântat cu speranță imnul țării din care au fost obligați să plece în căutarea unui trai mai bun. A fost un protest pașnic, însă pancartele urlau dezamăgirea oamenilor, dar și speranța într-o Românie altfel: „Torino spune NU corupției”, „În democrație hoții stau la pușcărie”, “Vrem sistem de sănătate, nu dosare curățate”.

Inițiativa protestului a fost a lui Iulian I., un român din Alba, oraș aflat la circa 70 de km de Torino. „Consulatul din Torino este instituția românească cea mai apropiată de orașul în care locuiesc. Nu puteam să cer autorizație pentru un alt loc. În România sunt oameni care au făcut 450 km pe jos.  În Torino sunt 60 de mii de români care nu au coborât niște scări ca să vină aici în seara aceasta.”, a subliniat tânărul de 32 de ani.

Sunt de 10 ani în Italia. Când văd că aici, chiar dacă nu e o țară perfectă, lucruri simple, mărunte funcționează, precum și în alte țări din Europa, și la noi nu… atunci îmi dau seama că avem nevoie de o schimbare drastică. Fiecare român în parte, care crede în România și în viitorul ei, trebuie să iasă în stradă. Cine crede că merităm o viață mai bună, visată de zeci de ani, ceva mai bun decât un guvern de infractori, trebuie să participe la aceste manifestații.”, a mai adăugatIulian.

Surpriza protestului a fost Elisa P., o tânără italiancă venită pentru a-și susține iubitul român și motivată de curajul și ambiția poporului român: „Mă bucur că sunt aici, alături de voi! În Italia lumea nu iese în stradă nici măcar pentru ceva gratis, din păcate. Aveți posibilitatea de a crește mult în Europa, trebuie să luptați.

Mulți dintre cei prezenți în stradăși –au exprimat dorința ca toți românii să fi înțeles importanța alegerilor parlamentare și să se prezinte la vot în număr cât mai mare data viitoare pentru a evita astfel de situații.

Ultimele alegeri parlamentare au fost câștigate de PSD cu o rată record de absenteism, 60,5%. În ceea ce privește diaspora, doar 106.038 de alegători s-au prezentat la vot. Mandatele pentru diaspora au fost adjudecate de PNL, USR și PMP.

Anca Manolea

Lasă un răspuns