[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

21 DECEMBRIE 1989 – Revoluţia începe şi la Bucureşti

În urmă cu 28 de ani, în Bucureşti izbucnea Revoluţia care a dus la căderea regimului comunist. 21 decembrie, ziua în care românii au murit pentru libertate.

Trecuseră deja șase zile de la începerea revoltei din Timişoara. În contextul acestor evenimente, Nicolae Ceauşescu a programat o adunare populară la care să participe muncitorii din fabricile şi uzinele din Bucureşti. Nicolae Ceauşescu încă mai credea că are situaţia sub control.

La ora 11, dictatorul a ieşit în balconul clădirii comitetului central al PCR şi a început să vorbească despre „agenturi străine” care ar destabiliza ţara. Doar că mulţimea nu l-a mai aplaudat.

Ceauşescu a încercat să îi potolească pe oamenii care începuseră să se împrăştie, aruncând pe jos steagurile şi pancartele cu lozinci. Încep să se audă lozinci, precum: „Jos dictatorul!”, „Moarte criminalului!”, „Noi suntem poporul, jos cu dictatorul!”, „Jos Ceauşescu!“, „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!“.

Imaginea lui Ceauşescu din acel moment – cu figura schimonosită de mirare şi frică, cu buzele încercând fără succes să articuleze câteva cuvinte şi cu mâna dreaptă ridicată – a fost transmisă în foarte scurt timp la televiziunile din toată lumea.

Înainte de a se retrage în sediul CC, Ceauşescu promite creşterea salariilor cu 100 de lei. Oamenii au început să huiduie şi nu au acceptat mita promisă.

Citește mai mult: Digi24

 

Lasă un răspuns