167 de ani de la primul document comunist din istoria omenirii, apărut în Anglia, scris de Karl Marx şi Friedrich Engels
1431 – A început procesul Ioanei d’Arc. Ioana d’Arc este una din figurile emblematice ale Franţei şi sfântă a Bisericii Catolice, dar şi foarte controversată întrucât unii autori au considerat că era schizofrenică (auzea voci). A fost supranumită de naţionaliştii francezi fecioara din Orleans şi i s-a atribuit faptul că, în urma unor viziuni, Dumnezeu i-a spus să reîntoarcă pământurile Franţei care erau dominate de Anglia după Războiul de o sută de ani (1337 – 1453).
1848 – A apărut, la Londra, Manifestul Partidului Comunist, una din cele mai importante scrieri politice din istorie. A fost scris de Karl Marx şi Friedrich Engels, şi publicat pentru prima oară la Londra. În manifest sunt descrise scopurile şi programul Ligii Comuniste, prima organizaţie marxistă din lume. În limba română „Manifestul Partidului Comunist” a apărut pentru prima oară la Iaşi în 1892, în traducerea lui Panait Muşoiu, din limba franceză, după textul cuprins în cartea lui Mermeix „La France socialiste”.
1916 – La Verdun (Franţa) a început cea mai distrugătoare bătălie din Primul Război Mondial, soldată cu aproximativ 1 milion de victime; s-a încheiat prin respingerea definitivă, de către armata franceză, a atacurilor germane, la 18 decembrie 1916.
1941 – Ordonanţa guvernului maghiar nr. 1440/1941 a anulat în Transilvania de N–E, ocupată de Ungaria horthystă prin Dictatul de la Viena, reforma agrară românească din 1921. S-au anulat, în acelaşi timp, şi toate achiziţiile făcute de români în perioada 1918–1940.
1947 – Consiliul de Miniştri a hotărât proclamarea lui Iosif V. Stalin cetăţean de onoare al României.
1960 – Liderul cubanez Fidel Castro a naţionalizat toate firmele în Cuba. Fidel Castro este un revoluţionar cubanez care a participat la răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista şi transformarea Cubei în primul stat comunist din emisfera vestică. A deţinut titlul de premier până în 1976, când a devenit preşedintele Consiliului Statului şi Consiliului Miniştrilor. Fidel Castro Ruz a fost prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC) de la formarea sa în 1965. Fratele său, Raúl, a devenit succesorul lui Fidel Castro în 2008.
– 1605 – Ștefan Bocskay este proclamat principe al Transilvaniei
La 21 februarie 1605 Ștefan Bocskay este proclamat principe al Transilvaniei, în urma alegerii sale de către Dieta de la Miercurea Nirajului. “În Transilvania situația fu atât de instabilă, iar Ungaria se afla și ea sub jug nemțesc, până când Domnul l-a urnit din căpitănia sa orădeană pe Ștefan Bocskay, care i-a extirpat pe nemți din Transilvania /…/ Bocskay, cu ajutorul turcilor, i-a scos pe nemți și din Ungaria. Principe foarte bun, el făcu multe lucruri mari în chiar puțină vreme; a restabilit libertățile, atât lăuntrice, cât și din afară, ale Ungariei și Transilvaniei; a pus ca orașele haiducilor să fie bastioane ale unui mare teritoriu împotriva turcilor.” (János Kemeny, Memorii. Scrierea vieții sale, trad. Pap Francisc, Cluj-Napoca, 2002).
Ștefan Bocskay (în maghiară István Bocskay) s-a născut la 1 ianuarie 1557 la Cluj. În 1592 este numit comandant al cetății Oradea. În 1595, Bocskay, aliat al împăratului Rudolf II-lea, este numit locotenent general al armatei transilvănene careefectuează campania antiotomană din Muntenia, împreună cu voievozii români Mihai Viteazul și Ștefan Răzvan, sub comanda supremă a principelui Sigismund Báthory. Învinși la Târgoviște și Giurgiu, turcii sunt obligați să se retragă la sud de Dunăre.
În luna aprilie 1605, Ștefan Bocskay este ales principe al Ungariei la Dieta de la Szerencs. La 14 septembrie 1605, după o serie de confruntări cu sașii din Transilvania, Bocskay este unanim ales principe de către cele trei națiuni la Dieta de la Mediaș, și instaurat pe tronul princiar. În noiembrie, sprijinul otoman se concretizează în obținerea de către Bocskay a actului (berat) de numire ca principe al Transilvaniei și rege al Ungariei. „Numirea lui Ștefan Bocskay ca rege al Ungariei, importanța și fastul încoronării sale, la care a fost prezent marele vizir, reprezintă aspectul particular și limita superioară a sprijinului politic otoman. Totodată, prezența marelui vizir la încoronare sublinia faptul că, spre deosebire de încoronarea lui János Zápolya (1529), considerată ca un fapt divers pentru un imperiu în ascensiune, noului eveniment i se acordă o importanță deosebită.” (Călin Felezeu , Statutul principatului Transilvaniei în raporturile cu Poarta Otomană (1541-1688), Cluj-Napoca , 1996).
Ștefan Bocskay încheie tratatul de pace de la Viana cu Rudolf al II-lea în 1606. Ulterior, mediază pacea de la Zsitvatorok, între habsburgi și otomani. La 29 decembrie 1606 Ștefan Bocskay încetează din viață, probabil otrăvit, la Cașovia (Kosiče).
1891 – Are loc formarea unui nou guvern liberal-conservator în România, prezidat de generalul Ion Emanoil Florescu
La 21 februarie 1891 are loc formarea unui nou guvern liberal-conservator în România. Guvernul va fi prezidat de generalul Ion Emanoil Florescu.
1907 – Intră în vigoare legea privind organizarea marinei comerciale din România
La 21 februarie 1907 intră în vigoare legea privind organizarea marinei comerciale din România.