Anul acesta, Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Domnului la data de 25 mai și Ziua Eroilor
Înălţarea Domnului se prăznuiește la 40 de zile după Înviere, în Joia din cea de-a patra săptămâna după Paşti. În această zi, Mântuitorul Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor.
La această minune au luat parte Apostolii şi cei doi îngeri. Aceştia din urmă le-au vorbit apostolilor despre cea de-a două venire a lui Hristos, şi le-au cerut să nu fie copleşiţi de durerea despărţirii de Mântuitor. Această sărbătoare mai este cunoscută și sub numele de Ispas.
Ispas după numele martorului ascuns, nevăzut al Înălţării. Tradiţia spune că Ispas, un cioban, ascuns pe după pietre, a urmărit evenimentul, tăcut şi uimit, şi mai apoi a povestit alor săi cele întâmplate. De Ispas, oamenii îşi pun la brâu frunze de nuc pentru că se crede că şi Iisus ar fi avut când s-a înălţat la ceruri şi se bat cu leuştean ca să fie feriţi de rele şi de boli.
Se înroşesc ouă, se pregătesc bucate, întocmai ca la masa de Paşti, iar salutul este „Hristos s-a înălţat! – Adevarat s-a înălţat!”. Tot în această zi se fac pomeni și se împart pentru sufletele morţilor care plutesc în aer, în special branză, ceapă verde, pâine caldă și rachiu. Se curăţă şi se împodobesc casele și mormintele cu flori, frunze şi ramuri de paltin, iar la ferestre se pun frunze de leuștean.
Tot în această zi celebrăm Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă.