Circa 300.000 de români își serbează ziua numelui pe 26 octombrie.
Sfântul Dumitru este considerat patronul păstorilor, pomenirea sa fiind ziua în care ciobanii află cum va fi iarna.
Aceștia își așază cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi blândă, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră.
Sfântul Dumitru s-a născut în anul 270 și a trăit la Tesalonic (Salonic). Printre cele mai spectaculoase obiceiuri din ajun de Sanmedru sunt focurile vii.
Conform tradiției, persoanele care sar peste flăcări vor fi sănătoase întregul an și ferite de necazuri, nenorociri și boli. Rolul focului este de a alunga atât fiarele, având și puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obișnuiesc să arunce în gradină cenușa și carbunii
În Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sânmedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă. În Oltenia, cine păstrează cu stricteţe tradiţiile are gospodăria protejată de lupi. De sfântul Dumitru se taie şi coama cailor tineri pentru ca aceasta să crească frumoasă. Şi tot acum, cine are datorii şi le plăteşte ca să meargă bine anul viitor.
În unele zone, ţăranii îl prăznuiesc pe Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir, ca fiind cel care a dat oamenilor vinul, folosit la Sfânta Împărtăşanie.