O femeie sănătoasă reprezintă o garanție pentru sănătatea celor din jurul ei, bunăstarea femeii fiind asociată cu cea a copiilor și a celorlalti membrii a familiei.
Ziua internațională de acțiune pentru sănătatea femeilor este marcată la 28 mai, amintind tuturor responsabililor din domeniul sănătății precum și organizatiilor civice, școlilor, mass-media că sănătatea este considerată una dintre valorile fundamentale ale omenirii.
În acest an, campania desfășurată sub sloganul „Sănătatea noastră, drepturile noastre, viețile noastre!” este condusă de Rețeaua Internațională a Femeilor pentru Drepturile Reproducerii. Sloganul îndeamnă să luăm atitudine față de violența împotriva femeilor în toate formele sale.
Organizația Națiunilor Unite evidențiază că „una dintre formele cele mai prevalente de încălcare a drepturilor omului la nivel mondial” o reprezintă constrângerea emancipării femeilor, împiedicând, astfel, dezvoltarea durabilă.
Numărul de avorturi crește de la an la an, iar în prezent, peste 60% din populația lumii trăiește în țări în care avortul permis este justificat de un număr mare de motive sau nu este restricționat în niciun fel.
Decizia de a lansa o campanie pentru sănătatea femeilor a fost luată la 28 mai 1987, în cadrul celei de-a V-a Reuniuni Internaționale pentru Sănătatea Femeilor, desfășurată în Costa Rica. De atunci, organizațiile de femei din toată lumea desfășoară anual diverse activități pentru a scoate în evidență probleme majore legate de acest aspect.
Rețeaua Internațională a Femeilor pentru Drepturile Reproducerii este o rețea la nivel mondial, formată în 1984. În cei peste 30 de ani de experiență a mobilizat și desfășurat campanii ale mișcărilor care luptă pentru asigurarea sănătății sexuale și reproductive.
WGNRR va acționa în sensul reunirii tuturor guvernelor pentru a permite accesul universal la serviciile de sănătatea reproductivă și pentru a elimina violența împotriva femeilor în toate formele sale.
Sursa: www.agerpres.ro