[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

31 martie – Ziua inaugurării Turnului Eiffel

Turnul Eiffel este o construcție faimoasă pe schelet de oțel din Paris (Franța) ce măsoară 324 m înălțime. Turnul a devenit simbolul Franței cel mai răspândit la nivel mondial.

În 1887 începea construcţia monumentului-simbol al Parisului, Turnul Eiffel. Acesta avea să fie finalizat în numai doi ani şi patru luni, datorită unei tehnologii inventate de un român, inginerul Gheorghe Pănculescu (1844-1922), cât despre oţelul folosit în construcţia turnului, fabricat la Reşiţa, sunt ingineri care infirmă această teorie.

Se presupune că niturile necesare ansamblării au fost turnate la Govăjdia lângă Hunedoara. Mai mulţi ingineri români au perpetuat această legendă, susţinând că Franţa nu avea siderurgie în aceea perioadă în timp ce în România minereul de fier era extras de la Teliuc şi prelucrat apoi la Reşiţa. Această legendă nu este însă confirmată nici documentar, nici ştiinţific în Europa.

În ziua inaugurării Turnului Eiffel, pe 31 martie 1889, cu prilejul centenarului Revoluției Franceze, Gustav Eiffel a invitat un grup de oficiali și personalități cunoscute în vârful operei sale, înalte de 300 de metri. Insă cum lifturile nu fuseseră încă instalate, au trebuit să urce toate cele 1710 scări.

La proiect au lucrat pe lângă Gustave Eiffel şi arhitecţii Émile Nouguier, Maurice Koechlin şi Stephen Sauvestre.

Lasă un răspuns