La 4 iunie este marcată Ziua Internațională a Copiilor Victime ale Agresiunii. Scopul zilei este de a recunoaște durerea suferită de copiii din întreaga lume, victime ale abuzului fizic, mental și emoțional și, în același timp, de a susține angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor.
La 19 august 1982, în cadrul sesiunii speciale de urgență în problema Palestinei, membrii Adunării Generale ONU au decis să marcheze, în fiecare an, ziua de 4 iunie, ca Zi Internațională a Copiilor Victime ale Agresiunii. Decizia a venit ca urmare a șocului produs de numărul mare de copii palestinieni și libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului.
Potrivit ultimelor estimări publicate de UNICEF, la nivel mondial aproximativ 230 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani nu au fost înregistrați în mod oficial, fiind lipsiți astfel de dreptul lor la un nume și la naționalitate; din aproximativ 35 de milioane de persoane care trăiesc cu HIV, peste 2 milioane au vârste între 10-19 ani, iar 56 la sută dintre acestea sunt fete; la fiecare 10 minute, undeva în lume, o fată la vârsta adolescenței moare ca urmare a violenței; aproape jumătate din totalul deceselor la copii sub vârsta de 5 ani sunt imputabile subnutriție (aproximativ 3 milioane de decese anual); 17.000 de copii cu vârsta până în 5 ani mor în fiecare zi.
UNICEF este principala agenție responsabilă pentru monitorizarea obiectivelor legate de copii ale Declarației Mileniului, precum și a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) și, de asemenea, un partener-cheie în activitatea Organizației Națiunilor Unite.
Sursa: www.agerpres.ro