[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

40 de ani de Apple – comapania care a revoluționat lumea modernă

Apple

Grupul american Apple, împlinește vineri, 1 aprilie, 40 de ani de existență. Acesta a contribuit la schimbarea unor aspecte ale vieții moderne.

Apple a definit modul de viață legat de internet”, afirmă Tim Bajarin, președinte al societății de analiză Creative Strategy. „Dacă Intel a fost esențial pentru semiconductori și IBM pentru PC-uri, Apple a avut cea mai mare influență asupra celui mai vast ansamblu de aparate electronice destinate publicului larg”, adaugă el.

Ca multe legende din Silicon Valley, cea a firmei Apple a început într-un garaj, în orașul californian Cupertino, unde societatea a luat naștere oficial, la 1 aprilie 1976. Și ca multe alte nume mari din sectorul tehnologic, fondatorii ei, Steve Jobs, geniu al marketingului, și Steve Wozniak, inventator al calculatorului Apple, au abandonat studiile universitare înainte de a obține diploma, dedicându-se transformării utilizării tehnologiilor informatice.

Cu mult înaintea ecranelor tactile și a aplicațiilor mobile de pe iPhone și iPad, prima mare revoluție a Apple a fost calculatorul Macintosh, lansat în 1984 și care a adus informatica la îndemâna publicului larg. Calculatorul „Mac” se folosea cu un click dat pe iconițele de pe ecran cu un nou accesoriu, mouse-ul, mult mai simplu decât comenzile tastate pe calculatoarele din acea vreme (care utilizau un limbaj aproape de neînțeles pentru cine nu era programator informatic).

„Apple a influențat din plin piața cu Mac, introducând mouse-ul și interfața grafică pentru utilizator”, arată Tim Bajarin.

Au urmat iPod în 2001 care, asociat cu magazinul online iTunes, a jucat un rol major în informatizarea pieței muzicii; iPhone în 2007, care a contribuit semnificativ la agerpres.ro