[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

5 septembrie – Catolicii o celebrează astăzi pe Sf. Tereza de Calcutta

Maica Tereza, eroina săracilor din Calcutta şi una dintre cele mai iubite personalităţi ale secolului trecut, a fost trecută în 2016, în ajunul împlinirii a 19 ani de la moarte, între sfinţii catolicismului. Laureată a premiului Nobel pentru Pace în 1979, Maica Tereza a fost beatificată în 2003

Canonizarea a avut loc sub un potret uriaş al maicii care a fondat în anul 1950 ordinul Misionarii Carităţii în Kolkata (Calcutta). Acest ordin conduce 758 de cămine, spitale şi adăposturi în 139 de ţări. Slujba în urma căreia Maica Tereza a fost declarată drept sfânta a a fost oficiată la Vatican, în Piaţa Sfântul Petru, în faţa a peste 150.000 de pelerini. Serviciul religios a fost celebrat de aproximativ 70 de cardinali, 400 de episcopi şi peste 1.700 de preoţi. Papa Francisc a declarat că Maica Tereza a fost un „neobosit lucrător pentru milă”.

Maica Tereza s-a născut pe 26 August 1910 într-o familie de albanezi catolici din Skopjie, oraş aflat la acea vreme sub ocupaţie otomană. A rămasă orfană de tată la numai opt ani, iar mama i-a insuflat spiritul actelor de caritate.

După sânge, sunt albaneză. După cetățenie — indiană. După credință, sunt călugăriță catolică. După chemare, aparţin lumii. Iar în ceea ce privește inima mea, aparţin în întregime Inimii lui Hristos” – Maica Tereza.

Doamne, fă-mă un sol al păcii! Unde este ură, să pot duce pacea. Unde s-a greşit, să pot duce iertarea”, spunea Maica Tereza în 1992.

În 2003, după confirmarea înfăpturii unui miracol, Maica Tereza a fost beatificată, în cadrul unei liturghii solemne la Vatican. Era ultimul pas spre canonizare, pentru care a mai fost nevoie de încă un miracol, a cărui a existenţă a fost confirmată în 2015.

Maica Tereza a fost proclamată pe 4 septembrie 2016 Sfântă! De atunci, în calendarul catolic, pe data de 5 septembrie se celebrează, Sfânta Tereza.

TvR