Dintre verdețurile care ies primăvara și pe care noi, românii, le folosim foarte puțin, câteva nu ar trebui să ne lipsească cel puțin atunci când e timpul lor. După lunile de iarnă, în care a consumat prea puţine vitamine, organismul pofteşte la depozitele de antioxidanţi din aceste verdeţuri de primăvară. Urzicile, loboda, ștevia, leurda, spanacul sunt câteva plante miraculoase pentru sănătatea noastră, indispensabile pentru curățirea organismului după o iarnă plină de carne, grăsimi, conservate.
Stevia este un aliment vegetal cu reputatia de ” vindecator pentru organism”Este o plantă bogată în minerale esenţiale pentru sănătatea noastră: calciu, magneziu, fier şi potasiu, dar şi în vitamine hidrosolubile B şi C. Se poate consuma în supe şi ciorbe, ca piure sau, pur şi simplu, sub formă de ceai. Stevia scade pofta de dulciuri, echilibrand nivelul zaharului din sange.
Leurda. E o plantă cu frunze verzi, care miroase a usturoi (mai e numită şi “usturoiul ursului” sau “usturoi sălbatic”, pentru că, după hibernare, ursul consumă multă leurdă ca să se întremeze).
Se foloseşte şi intern, şi extern. Sub formă de salate sau suc proaspăt este indicată în hipertensiune arterială, ateroscleroză, diaree şi constipaţie. În uz extern, leurda aplicată local tratează reumatismul, rănile, eczemele, pruritul etc.
Loboda. E cunoscută sub trei forme – roşie, galbenă şi verde – şi se poate consuma în salate, soteuri, suc proaspăt sau în ciorbe.
Urzicile. Sunt un tonifiant general extraordinar. Prin conţinutul lor bogat în aminoacizi esenţiali, vitamine B (acid folic), C, A, E şi K, fier, calciu, magneziu şi, în special, clorofilă, urzicile pot fi considerate atât aliment, cât şi plante medicinale. E cunoscută folosirea urzicilor în anemii, afecţiuni respiratorii, în stimularea digestiei şi combaterea constipaţiei.
Totodată, urzicile scad glicemia şi acţionează pozitiv în afecţiunile dermale (eczeme, mătreaţă).