[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

56 de cutremure într-o singură lună în România

harta cutremureù

Activitatea sesimică a ultimii luni în România a fost foarte intensă.  56 de cutremure s-au înregistrat, cele mai multe în Vrancea, dar şi în zone unde seismele se produc o dată la câţiva ani. Lucrul acesta a mai avut loc doar acum 15 ani relatează clik.ro

51 de cutremure în judeţele Buzău şi Vrancea, trei în Banat, unul în Oltenia şi unul în Prahova. Nouă dintre aceastea au avut magnitudine peste 4 pe scara Richter, ceea ce este ieşit din comun. Toate în ultimele 30 de zile. Au fost mai multe decât de obicei, mai mari şi răspândite prin ţară. „Într-adevăr, activitatea seismică din ţara noastră este mai mare acum decât în anii trecuţi, în aceeaşi perioadă, decembrie-ianuarie. Ceva asemănător s-a mai înregistrat în anul 1999. Au fost mai multe cutremure mai mari de 4 pe scara Richter şi mai multe de suprafaţă. Este adevărat că acum 20 de ani aveam doar 20 de aparate de înregistrat seismele, iar acum avem o sută, deci culegem mai multe informaţii şi mai repede. În Banat, înregistram doar cutremurele mai mari de 3 pe scara Richter, acum aflăm despre toate. Noi nu spunem că nu se poate produce un cutremur mare, devastator. Dar nu putem face predicţii, să spunem când va fi un seism catastrofal. Doar le studiem. Cele de acum arată că a fost acumulată o cantitate mare de energie care s-a eliberat”, a explicat, pentru Click!, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

În aceeaşi perioadă a anului trecut, 21 decembrie-22 ianuarie, aparatele au înregistrat doar 40 de seisme în zona Vrancea, faţă de cele 51 de acum, în acelaşi interval de timp. Acum au fost nouă cutremure mai mari de 4 pe scara Richter, faţă de acum un an când au fost doar cinci. În ultimele 30 de zile, s-a mişcat pământul şi în zone mai puţin active şi la mică adâncime: Mărăşeşti, Predeal (Prahova), Baia de Aramă (Caraş-Severin), Târgu Jiu (Gorj). În lunile octombrie şi noiembrie, au fost înregistrate cutremure şi lângă Satu Mare şi la nord de Arad.

Cutremurele României

Existăinformații despre cutremure încă din anul 984. De atunci, până acum, s-au produs circa 12.000 de mișcări ale pământului, dar doar 3.940 au fost cu magnitudinea peste 3 pe scara Richter, spun specialiștii.

 • În afară de zona Vrancea, au fost înregistrate cutremure în zone mai puțin cunoscute cu activitate seismic: Cluj, Sibiu, Slatina, sectorul 6 al Capitalei.
 • Cel mai mare seism produs în România, în zona Vrancea, în anul 1802 și a avut magnitudinea 7,9 pe scara Richter. A fost simțit până la Kiev și Moscova și a produs pagube importante.
 • Zona Vrancea este responsabilă de peste 90% din totalul cutremurelor produse în România, eliberând peste 95% din energia seismică. Aceste seisme cauzate de deplasarea plăcilor tectonice se produc la o adâncime mare, dar pot fi devastatoare, întrucât pot atinge magnitudini de până la 7,8 – 7,9 grade pe scara Richter.

Cele mai puternice cutremure din ţară

1802 -7,9 pe Richter

 • 1812 – 6,5 pe Richter
 • 1829 – 7,3 pe Richter
 • 1838 – 7,5 pe Richter
 • 1908 – 7,1 pe Richter
 • 1940 – 7,7 pe Richter
 • 1977 – 7,4 pe Richter
 • 1986 – 7,1 pe Richter
 • 1990 – două cutremure de 6,9 şi 6,4 pe Richter
 • 2004  – 6 pe Richter

foto: clik.ro