În ultimii 8 ani, județul Vrancea a pierdut 76 de unități școlare, relatează Realitatea de Vrancea într-un material, preluând declarația senatorului PNL Cătălin Toma.
„Am tras numeroase semnale de alarmă în ultimii ani cu privire la situația demografică a României, implicit a județului nostru. Declinul demografic se reflectă și în scăderea unităților școlare din Vrancea.
Astfel, în ultimii 7 ani, de la un număr de 553 de unități școlare (în anul școlar 2010-2011) s-a ajuns la doar 477 (anul școlar 2017-2018), conform unui raport publicat de Inspectoratul Județean Vrancea. Așadar, 76 de unități școlare a pierdut județul în care trăim, în doar 8 ani. Aceste cifre ar trebui să pună în gardă orice factor de decizie din această țară, iar măsurile necesare pentru stoparea declinului demografic să fie luate cât mai urgent”, a declarat senatorul.
Situația la care se referă senatorul este cea publicată aici, de către Inspectoratul Județean Vrancea, cu un an în urmă. Nu există încă o situație clară și precisă a numărului de elevi din județul Vrancea pe 2018, aceasta fiind în curs de actualizare, potrivit inspectorului general adjunct școlar Aurel Șelaru.
Analizând raportul situației școlare de anul trecut, ne dăm seama că cel mai rău stă învățământul rural. Situația tot mai grea, de sărăcie, în care se zbat satele Vrancei face ca mulți dintre locuitori să părăsească țara și, odată cu ei, și copiii lor. Aici, în 7 ani, potrivit analizei numărul elevilor s-a redus cu 3422 (de la 27.706 în 2010 la 24.284 în 2017). O situație mai mult decât edificatoare a stadiului demografic al învățământului de la țară în comparație cu cel de la orașe unde numărul elevilor „lipsă” în cei 7 ani este mult mai mic (- 323). Nici la capitolul profesori nu se stă mai bine.