[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

80 euro în ”busta paga” în Italia. Cine beneficiază de ei.

80EUROrenzi

Legea de Stabiliatte din 2015 a adus permanență bonusului IRPEF (impozitul pe venit pentru persoanele fizice)  introdus de către Guvernul renzi: 80 € în plus pentru angajați, până la un anumit plafon însă.

Cu noua Lege a Stabilității, Guvernul Renzi a făcut ca măsura celor 80 € să fie permanentă. Anumite categorii de angajați vor avea pe fluturaș (busta paga) în fiecare lună, ceva mai mult. Cine are dreptul?

  1. asociații din cooperative;
  2. șomerii care primesc indemnizația de șomer;
  3. lucrătorii în deplasare și cei în ”cassa integrazione”
  4. titularii de burse de studii și ajutoare (assegni) de formare profesională;
  5. colaboratorii coordonați și continuativi angajați pe proiect;
  6. lucrătorii angajați în lucrări sociale utile.

Pentru a obține acest ajutor, interesatul nu trebuie să facă absolut nimic, acesta fiind recunoscut și pus pe fluturaș în mod automat în baza câștigurilor declarate. Pentru cei care primesc indemnizația de deplasare sau de șomer, acesta este eliberat direct de către angajator împreună cu salariul.

Au dreptul la acest bonus și îngrijitoarele (badanti) și cele care lucrează colf , dar în acest caz angajatorii nu trebuie să-l verse direct: angajații (colf și badanti) vor fi cei care vor trebui să prezinte declarația de venit (modelul 730 sau Unico) anul viitor.

Și pentru lucrătorii decedați, moștenitorii acestora pot cere recunoașterea bonusului cu ocazia prezentării declarației lor de venit prin intermediul modelului Unico.

24863

La cât se ridică

Bonusul Irpef este calculat pe baza venitului complexiv anual și este împărțit la numărul de salarii primite pe timpul anului, deci, dacă raportul de muncă este continuativ, se împarte  la 12. Bonusul este raportat la perioada de lucru efectivă din acel an. Adică, spre exemplu, dacă lucrați din iulie și până în noiembrie, se va calcula 5/12 din bonus.

 

 Reddito annuo lordo Bonus annuo 
da 0 a 8.000 euro  0
da 8.000 a 24.000 euro  960
24.500 euro  720
25.000 euro  480
25.500 euro  240
da 26.000 euro in poi  0

 

Pentru veniturile între 8.000 și 24.000 € deducerea este fixată la 960 €. Pentru veniturile cuprinse între 24.000 și 26.000, în schimb, deducerea calculată este în baza venitului. În tabelul de mai sus există câteva exemple dintre cele mai frecvente dar cifra precisă a salariului.

ATENȚIE

 

Bonusul Irpef este recunoscut exclusiv celor care, odată date la o parte toate dările din fluturaș, are încă taxe de plătit. În practică, cine câștigă până la 8.000 € pe an cu siguranță nu are drept. Dacă însă ai lucrat numai câteva luni pe an, câștigând complexiv 8.000 €, ai putea avea oricum dreptul la o parte din bonus. Din această cauză e bine să controlați și să vă sfătuiți cu angajatorul, contabilul sau consultantul dumneavoastră financiar (contabil, CAF etc).

Nu uitați că, dacă schimbați locul de muncă în timpul anului trebuie să comunicați noului angajator valoarea bonusului primit eventual până la acel moment. În acest fel vă va fi aplicată o taxare corectă și vă va fi recunoscut bonusul rezidual care vă recunoscut prin lege.

În același mod, dacă primiți mai multe venituri de muncă ce complexiv produc un venit superior celui care-ți dă un dreptul la bonmus, amintiți-vă să comunicați fiecărui angajator să nu vi-l aplice, altfel, când anul viitor veți prezenta modelul 730, va trebui să restituiți ceea ce v-a fost recunoscut în precedență.

Atenție și la veniturile obținute din chirii pentru care se plătesc taxe, care la rândul lor se însumează la calcul venitului pe acel an.

Pentru mai multe informații: CAF La Strada 328.7959078 Mihaela