[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

829 de milioane de dolari ascunși în contul unui român în Elveţia! Scandal internațional de evaziune

elbvetiabd

Un grup de instituţii jurnalistice, printre care The Guardian, Le Monde, BBC şi Consorţiul Internaţional pentru Jurnalismul de Investigaţie, se află la originea unui scandal financiar de proporţii, după ce a publicat un material în care demască evaziunea fiscală la nivel mondial. Totul s-a derulat prin filiala elveţiană a băncii HSBC. Conform datelor publicate, 219 clienţi care deţin în total 1,4 miliarde dolari în conturi au legături cu România, 5% dintre ei având paşaport şi naţionalitate română. Unul dintre aceştia are în cont 829 milioane de dolari. Potrivit invistigației, ar putea fi vorba despre actuali și fosti politicieni, relatează evz.ro în ediția de luni, 9 februarie

Dosarele pe care se bazează Swiss Leaks pornesc de la informaţiile secrete dezvăluite în 2008 guvernului francez de Hervé Falciani, un fost angajat al HSBC. Autoritatea fiscală franceză a lansat o investigație pornind de la această sursă.

Investigaţia jusnalistică este o dovadă că elita lumii păstrează o mulțime de bani departe de ochii indiscreti ai fiscului din țărilor lor de origine, menținându-i în conturi private din Elveția, unde bancherii sunt obligaţi prin lege să păstreze secretul bancar. În posesia publicaţiilor au intrat aproximativ 30.000 de documente din anii 2005-2007, cu active în valoare totală de aproximativ 120 miliarde dolari.

Filiala bancară elvețiană a HSBC a ajutat clienții bogați să eludeze taxele si să ascundă active de milioane de dolari, făcând banii nedetectabili şi a consiliat clienții cu privire la modul de a eluda autorităților fiscale naționale, potrivit unei mari părţi a documentelor bancare ajunse în posesia presei.

Dosarele arată că filiala elvețiană a HSBC le permitea în mod regulat clienţilor să retragă cărămizi de bani, de multe ori în valută străină puţin utilizată în Elveția; comercializa scheme prin care clienţii bogaţi puteau evita taxele europene; banca a colaborat cu unii clienti pentru a ascunde de autorităţile fiscale din ţara de origine conturi „negre” nedeclarate; a asigurat conturi criminalilor internaționali, oamenilor de afaceri corupți și altor persoane cu grad de risc ridicat.

Sunt implicaţi clienţi din 200 de ţări, inclusiv România. Investigaţia arată că România este pe locul 39 în topul clienţilor evazionişti. Într-un singur cont al unui client român erau ascunse 829 de milioane de dolari.

Identitatea clientului din România nu a fost http://www.capital.ro/scandal-financiar-de-proportii-cum-fug-de-fisc-bogatii-lumii.html