[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

9 mecanisme de apărare ale organismului uman

Corpul uman este o uzină. Iată câteva mecanisme de apărare ale organismului

Căscatul
Scopul principal al căscatului este să răcorească creierul când suntem obosiți.

Strănutul
De obicei, strănutăm atunci când căile nazale se umplu cu prea mulți alergeni, microbi, praf sau alte substanțe iritante. Strănutul este un mod al organismului de a scăpa de gunoaie.

Întinderile de dimineață
Noi instinctiv ne întindem cu scopul de a ne pregăti corpul pentru sarcinile fizice din timpul zilei. Funcționează și în cazul mușchilor, circulației sangvine și îmbunătățește starea de spirit.

Sughițurile
Când mâncam foarte repede si înghițim bucăți mari de mâncare sau pur și simplu ne supraînăarcam, nervul pneumogastric se poate irita. Aceasta reacție este în strânsă legătură cu stomacul și diafragma. Rezultatul este mecanismul de apărare numit sughiț.

Tresăritul în timpul somnului

Tresăritul în somn sau Mioclonia noctură reprezintă tulburarea de mișcare periodică și necontrolată a membrelor. O contracție spontană și involuntară. Toți mușchii au spasme puternice, trezindu-ne din somn.

Acest mecanism de apărare este rezultatul faptului că atunci când adormim, frecvența respirațiilor scade rapid, pulsul încetinește, iar mușchii se relaxează. Surprinzător, organismul interpretează asta ca pe un semn de moarte și dă un șoc pentru a ne salva.

Încrețirea pielii când stai în apă
Fenomenul este cauzat de faptul că atunci când organismul se confruntă cu o cantitate mai mare de umiditate înțelege că mediul poate fi alunecos. Astfel încât pielea de pe maini imediat începe să se schimbe pentru a ne fi mai ușor să avem aderență la suprafețele netede.

Pierderea memoriei
Pierderea memoriei se întâmplă de multe ori după apariția experiențelor cele mai neplăcute. Creierul nostru șterge literalmente cele mai cumplite momente din amintirile noastre.

Pielea de „găină”
Funcția primară a pielii de „gaina” este de a reduce cantitatea de căldură pe care corpul o pierde prin porii pielii, ceea ce ne ajută apoi să ne încălzim mai usor în condiții climatice nefavorabile.

Lacrimile
În afară de a acționa ca protecție pentru membrana mucoasă a ochiului atunci când obiectele străine vin în contact cu ea, lacrimile servesc drept instrument de „apărare emoțională”. Oamenii de știință cred că, în situații de stres, corpul creează o nouă sursă, puternică de iritare, în scopul de a distrage atenția persoanei respective de la durerea cu care se confruntă în acel moment.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să fim cu toții foarte recunoscători pentru corpul nostru care lucrează pentru a ne proteja în fiecare zi.