[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

A decedat Umberto Eco – „omul care știa tot”

eco„Lumea pierde unul dintre cei mai importanți oameni de cultură contemporani ai săi” scrie cotidianul „La Repubblica” în ediția de sâmbătă, 20 februarie.

Scriitorul Umberto Eco, 84 de ani,  s-a stins în locuința sa vineri, 19 februaie, la orele 22,30, după ce suferise mai mulți ani de cancer.

Cu el, cultura italiană dar și mondială pierde unul dintre cei mai erudiți oameni.

Născut în orașul Alessandria în 5 ianuarie 1932, Umberto Eco a fost cel mai mare semiolog italian, filozof, critic literar dar și politic și un  prolific scriitor. Numele său este legat în special de romanul „Numele trandafirului” publicat în 1980, dar și de celelalte care au urmat precum „Pendulul lui Foucault”, „Insula din ziua de ieri” sau „Cimitirul de la Praga”.  Ultimul roman al lui Umberto Eco, „Numărul Zero”, a fost publicat în ianuarie 2015.

Dincolo de cariera sa literară, Eco a adus contribuţii semnificative la semiotică – disciplina care cercetează felul în care omul interpretează mesajele recepţionate prin semne şi simboluri verbale şi non-verbale, ca parte importantă a funcţiei de comunicare.

În 1988 a fondat Departamentul de Comunicare a Universității din San Marino iar  din 2008 profesor emerit și președinte al Școliide Studii Umanistice din Universitatea Bologna.