[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

A fost ales noul președinte FIFA – Italo-elvețianul Gianni Infantino

imageResize (1)

Italo-elvețianul Gianni Infantino este noul președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), în urma alegerilor desfășurate vineri la Zurich, anunță presa internațională, relatează Agerpres în ediția de vineri, 26 februarie.

În al doilea tur al alegerilor, Gianni Infantino a obținut 115 voturi. El a fost urmat de Șeicul Salman bin Ebrahim Al Khalifa (Bahrain), cu 88 de voturi, și Prințul Ali Bin Al Hussein al Iordaniei, cu 4 voturi, în timp ce francezul Jerome Champagne nu a primit niciun vot.

La vot au luat parte 207 federații naționale. Pentru ca un candidat să fie declarat învingător după al doilea tur de scrutin, trebuie a să obțină majoritatea simplă a voturilor — 104.

Federația Română de Fotbal, prin președintele său, Răzvan Burleanu, își anunțase intenția de a vota pentru Infantino.

Infantino a fost în frunte și după primul tur al alegerilor, dar nu a reușit să obțină două treimi din voturi, majoritate necesară pentru această fază a scrutinului, astfel încât a avut loc un al doilea tur. În primul tur, Infantino a obținut 88 de voturi, în timp ce Șeicul Salman a primit 85, Prințul Ali a strâns 27 de voturi, iar Jerome Champagne, 7. Majoritatea necesară de două treimi însemna 138 de voturi.

Cine este noul președinte?

Potrivit  Agerpes, Gianni Infantino s-a născut pe 23 martie 1970 la Brig, în Elveția. Începând cu anul 2009, deține atât cetățenia elvețiană, cât și pe cea italiană.

A studiat dreptul la Universitatea Fribourg și vorbește fluent italiana, engleza, franceza, germana și spaniola. Înainte de a ajunge la UEFA, a activat ca și consilier juridic pentru federațiile din Spania, Italia și Elveția, iar apoi ca secretar general al Centrului internațional de studii pentru sport (CIES) de la Universitatea din Neuchatel, Elveția.

Infantino a început colaborarea cu UEFA în 2000, iar în 2004 a fost numit director al comisiei pentru licențierea cluburilor, fiind în același timp omul de contact cu Uniunea Europeană, Consiliul Europei și autoritățile guvernamentale. Elvețianul a fost numit secretar general al UEFA în octombrie 2009 și a devenit mâna dreaptă a lui Michel Platini, președintele UEFA, care în prezent este suspendat pentru șase ani din orice activitate legată de fotbal de către Comisia de Etică a FIFA. Printre activitățile sale ca secretar general se numără implementarea politicii fair play-ului financiar, care împiedică echipele să cheltuiască mai mult decât câștigă.

Gianni Infantino și-a anunțat decizia de a candida la funcția de președinte al FIFA, la 26 octombrie 2015, ca urmare a sprijinul unanim al Comitetului Executiv al UEFA.

Mai multe aici: http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/02/26/gianni-infantino-noul-presedinte-al-fifa-fisa-biografica–19-23-04