[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

A fost inaugurat noul Consulat al României la Roma

salut ambasador
Familia Bleda felicitată de ambasadorul Dana Manuela Constantinescu 

Miercuri, 24 iunie, ora 9, în Via Libano, 40 din cartierul EUR (Roma) și-a deschis porțile noua secție consulară a Ambasadei României la Roma

Dorită de mult timp, – vechea secție consulară din via Serafico fiind blamată și blestemată de mai toți cei care i-au trecut pragul pentru condițiile deplorabile -, noua secție consulară și-a deschis porțile așa cum fusese programat. La inaugurare a participat și ambasadorul României în Italia, ES Dana Manuela Constantinescu, care a vrut să înmâneze personal documentele primilor solicitanți prezenți.

La prima oră a dimineții, deși mulți dintre români fuseseră anunțați pentru ore mai târzii, la poarta noului consulat din Via Libano, 40 se strânseseră circa 30 de persoane.  Deși parcarea din apropiere era goală, pe trotuarul străzii noului sediul al Consulatului, românii parcaseră deja mașinile, care cu bolovani puși la roată, care fără… Ora 9 și poarta Consulatului se deschide. Numărul programărilor este de circa 100 dar persoanele prezente depășesște 140, asta pentru că mulți sunt însoțitori, dar tot la fel de mulți sunt cei care au venit fără programare, deși pe site-ul Ambasadei scrie clar că e nevoie de aceasta.

coada consulat
Primii sosiți la noua secție consulară
coada masini consulat
mașinile parcate pe trotuar deși există parcare
masina consulat bolovani
O parcare sigură

Întrebați, unii au confirmat că au fost anunțați telefonic să se prezinte la noua adresă, alții au spus că nu se pricep pe internet, deși manevrau smartphonuri și tablete.

 

consul biletelume consulat grup consulat ambasador discutie oameni

Familia Bleda, făgărășeni stabiliți de 20 de ani în Italia fără gânduri de reîntoarcere în România, a venit astăzi pentru un pașaport pentru fiica lor. Marta Bleda, fetița familiei Bleda, a fost primul client al serviciilor noului consulat, felicitat de Ambasadorul României în Italia care a asistat la deschidere  și a înmânat documentele acesteia.

– Cum vi se pare?

– Foarte frumos!

– Dincolo de frumusețe, cum vi s-au părut serviciile?

–  A fost prima zi dar a fost perfect și sperăm că așa va fi mereu. A durat doar câteva minute.

O altă familie, de data aceasta de gălățeni, stabilită la Pescara, la peste 200 de kilometri de Roma, a spus despre noul sediu că este „excelent”.

 este o mare realizare pe care o aștepta comunitatea românească

ambasador prima familie consulat
Ambasadorul Dana Constantinescu (centru) și consulul Tiberiu Trifan (dreapta) alături de familia Bled, prima beneficiară de servicii ale noului consulat

Ambasadorul României la Roma, ES Dana Manuela Constantinescu, a felicitat pe cei prezenți și a acordat câteva cuvinte ziarului nostru.

– Este o realizare noul consulat?

Este o mare realizare pe care o aștepta comunitatea românească din zona care beneficiază de serviciile consulare de la Roma dar și pentru Ambasada de la Roma. În sfârșit, am scăpat de situația care se afla la sediul vechi al secției consulare, absolut improprie din toate punctele de vedere, și putem începe chiar de astăzi să oferim cetățenilor români servicii consulare de calitate și din punctul de vedere administrativ. Pentru că, din punct de vedere consular, serviciile noastre au fost mereu profesionale. Eu sunt de această părere.

– O considerați și ca pe o realizare a dumneavoastră, personală?

– După cum vă amintiți, acum doi ani când am sosit la post pentru prima dată,  am spus că una din prioritățile majore ale mandatului meu este comunitatea românească din Italia. Reușind astăzi să deschidem noul sediu al Secției Consulare la Roma, eu cred că am reușit să ne ținem de cuvânt. Este o reușită a echipei noastre, pentru că un asemenea rezultat nu poate fi decât un rezultat de echipă. El are aportul colegilor, al domnului consul Trifan și, bineînțeles, contribuția centralei Ministerului Afacerilor Externe.

monitor consulat consul ghiseu consulat consul lume

 

Tiberiu Trifan, șeful misiunii consulare la Roma, a răspuns câtorva întrebări legate de noul sediu.

– Ar fi trebuit făcut mult mai  demult, însă niciodată nu e prea târziu. Noul sediu este o realizare în primul rând pentru România, pentru această această mare comunitate românească din Roma și centrul Italiei care avea nevoie de alte condiții pentru serviciile consulare. Practic, astăzi le oferim o secție consulară, așa cum este dotată, organizată, cu personalul prezent care este în măsură să ofere toate serviciile în timp util și de o calitate ireproșabilă cetățenilor care le solicită.

– Am văzut deja peste 100 de persoane doar în prima zi.  Ce flux veți avea aici?

– Noi lucrăm cu circa 250-300 de persoane pe zi, deci 250-300 de servicii, începând de la documentele de călătorie, care în această periaodă sunt cele mai solicitate și până la pașapoarte, procuri, certificate etc. Românii uită, până în ultimul moment, să prelungească documentele de identitate, și atunci trebuie să ne solicite un document de călătorie.

– Au existat discuții pe tema chiriei foarte mari a acestei noi locații a Consulatului, inclusiv o interpelare în Parlament.

– Nimic mai fals. S-a vorbit în presă că aici chiria ar fi mare și că ar fi mai mare decât cea de la vechea secție consulară. Motivul schimbării acelei secțiia fost tocmai acela că vechiul sediu nu oferea sub nici o formă condițiile decente pentru serviciile necesare cetățenilor români. În al doilea rând, metrul pătrat pe care îl plătim aici este sub media zonei. Aceasta este de cca 25 €/mp iar noi plătim sub 19 €/mp. Suntem acum într-un sediu care oferă condiții mult mai civilizate, mult mai accesibile,  și plătim o chirie mai mică față de cea a vechiului sediu. Aici avem o parcare foarte mare, doua stații de metrou, stații de autobuz … deosebirea este fundamentală.

– Coada românească a apărut deja la prima oră aici. Ce se va face în viitor?

– Nu vor mai fi cozi. Există acum spații de așteptate atât la exterior, în curte, cât și în interior, cu un sistem electronic de tiketing, de ghidare a fluxului, care va reuși să satisfacă pe toată lumea. Rugămintea și apelul pe care-l facem cetățenilor români este să se programeze din timp și, atunci când au o oră de programare, să respecte acea oră. Am constatat astăzi că, în prima zi, persoanele programate la ora 12 erau prezente la poartă deja la ora 8n aspect inestetic în zonă și pe noi ne pune într-o postură indecentă.

bilete consulat cmpletare documente consulat gravida consulat

 

Noua secție consulară a Ambasadei României la Roma, pe lângă faptul că se află într-un cartier select al Romei, ușor de ajuns cu mijloacele de transport în comun , cu o parcare în vecinătate de peste 400 de locuri, inundată de verde, este o construcție modernă, cu spații reamenajate util, așa cum o cer normele în domeniu și așa cum aveau nevoie cetățenii unei țări prea mult încercați în vechiul sediu. Dacă la „garaj” lipsea aerul condiționat, scaunele sau un grup sanitar adecvat, aici lucrurile au început cu dreptul: 12 ghișee, primire cu bon de ordin, afișare electronică a ordinii pe tip de serviciu, parter cu sală de așteptare spațioasă, aer condiționat, automate de cafea, ceai, apă și dulciuri, etaj cu servicii de fotografiere, spații pentru completat documente, băi moderne, curate cu servicii pentru persoane cu handicap și mame cu copii mici și o echipă de profesioniști care, deși unele lucruri inerente începutului, au reușit să rezolve încă de la primele ore un număr destul de mare de solicitări.

Detalii pentru programare obțineți aici:

http://roma.mae.ro/node/258#Secțiunea

 

Materiale mai vechi pe aceeași temă:

http://www.emigrantul.it/?s=consulatul+romaniei

http://www.emigrantul.it/news-romanii-vor-avea-consulat-nou-la-roma/

http://www.emigrantul.eu/cleint-o-zi-consulatul-din-garaj/

http://www.emigrantul.eu/calvarul-de-la-consulatul-roman/

http://www.emigrantul.eu/calvarul-de-la-consulatul-roman-din-roma-episodul-iii/