[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Abecedare românești copiilor din Valeggio sul Mincio

   Acțiunea „Abecedarul” la cea de a doua ediție în comunitatea românilor din Valeggio sul Mincio (VR).      

grup

copii


Sâmbătă, 9 noiembrie, la Biblioteca orășenească din localitatea Valeggio sul Mincio (Verona), Asociația „Daci și Romani” a oferit copiilor români de aici Abecedare românești.

         Evenimentul „Abecedarul” este la cea de a doua ediție, prima având loc anul trecut la ideea și inițiativa consilierului român Adrian Chifu de la primăria din Verbania. „Practic, anul trecut, ne spune Gabriela Vișan – președinta asociației, am participat la evenimentul creat de Adrian la Verbania care era la cea de a VI-a ediție , ne-a plăcut și l-am făcut și noi. Redescoperind imediat importanta vitala a acestui mic manual, si considerandu-l  ca o rampă de lansare spre cultura micuților noștri, am luat decizia de a aduce imediat, după nici doua luni, și la noi acest proiect”. Dacă anul trecut manualele Abecedarele au fost oferite de către consilierul român, anul acesta evenimentula fost creat cu ajutorul primăriei locale din Valeggio sul Mincio și al Departamentului Politici pentru Relatia Românii de Pretutindeni.

fata
profesoara Ileana Marasescu

          A II-A EDITIE ABECEDARE SI DIPLOME

La eveniment a participat, pe lângă un număr mare de copii interesați, și consulul general al României din Trieste Cosmin Dumitrescu care afelicitat organizatorii pentru inițiativă și implicare. Menționăm că în localitate, unde prezența românească ajunge la circa 2000 de cetățeni, copiii români _în jur de 100) participă și la cursurile de Limbă, Cultură și Civilizație Românească  finanțate de Guvernul României prin Institutul Limbii Române ți ținut aici de inimoasa profesoară  Ileana Marasescu.

Anual, oameni inimoși din Asociația „Daci și Romani”, (Gabriela Visan – presedinte, Cristina Acsinte – mediator culturalși  vicepresedinte, Ileana Marasescu (profesoara), Marius Dogaru – consilier si Martina Dogaru – secretara) organizează deja cinci evenimente la date și momente precise, pe lângă multe altele, prin care țin vii tradițiile românești, limba și unitatea românilor de aici. Eforturi gratuite, făcute din suflet, dar prețuite de părinți, de copii și de întreaga comunitate căreia se dedică.

fete

         La evenimentul de anul acesta nu au lipsit autoritățile locale și prieteni italieni și români ai asociației: viceprimarul Marco Dal Forno, Leonardo Oliosi, evaluator cultural, bibliotecara Elisabetta Briani, profesoara Gloria Scattolini de la  Institutul G. Murari,  Claudia Zlatov organizator evenimente, Angela Medves– reprezentant al comunitatii catolice române  din Verona.