O seară de neuitat sâmbătă, 13 decembrie 2014, la Academia Română din Roma, dar cu ceva special în plus: toate evnimentele au fost legate de sărbătorile care se apropie. „Vă aducem Crăciunul” s-a intitulat manifestarea şi a început în sala de expoziţii, în prezenţa Ambasadorului României la Sfântul Scaun, Excelenţa Sa, domnul Bogdan Tataru-Cazaban, cu frumoasele icoane şi picturi ale maestrului Constantin Udroiu şi ale şcolii pe care o conduce: Fucina d’Arte „Nikopedia”. O sală iluminată de frumuseţea realizărilor pictorice şi de emoţia transmisă de acestea. Nu au lipsit anfitrionii instituţiei, prof. Bărbulescu şi doamna Crăsnaru, directorii acestei instituţii şi personalul academei care a făcut tot ce a fost posibil pentru buna desfăşurare a evenimentului.
A urmat un concert de colinde şi cântece populare susţinut de focşăneanca Teodora Badiu, fostă componentă a Corului „Pastorala” din Focşani şi Iulian Stoica, un tânăr promiţător tot de pe meleagurile Vrancei, de la Ploscuţeni (lângă Adjud). Cei doi, într-o interpretare „a la cenaclul Flacăra”, cu recitări anterioare în italiană şi română a versurilor melodiilor, au emoţionat un public care a umplut sala de concerte până la refuz. Aproape 200 de oameni au asistat până la sfârşit, mulţumind cu aplauze şi fredonând melodii ştiute sau mai puţin ştiute, mai ales de italienii care au asistat captivaţi de frumuseţea cântecelor noastre.
Deşi tânăr, cu anumite probleme de sănătate, Iuian Stoica este un copil cu mult diferit de alţi colegi ai săi. Venit din România pe meleagurile Italiei, este singurul elev român care a reuşit să intre la liceul de muzică Farnesina din Roma şi nu oricum, ci al treilea pe lista. Este un talent înnăscut, o piatră rară care se şlefuieşte pe zi ce trece în atelierele liceului de artă, spre bucuria părinţilor şi acelor care îl ascultă cu fiecare prilej care se iveşte.
Ambasadorul României la Roma, E.S. doamna Dana Constantinescu, iubitoare de muzică şi de frumos, prezenţă marcantă a evenimentelor realizate de români, nu a vrut să lipsească nici de data aceasta, onorând publicul şi artiştii din sală. Oaspeţi nu neapărat din Capitală dar si mai de departe, de la Latina sau din Toscana, au venit la concert. ONG „Un mondo sereno” de la Latina, prin reprezentanţii săi Daniel Chechedi, Alina Cărăbuş şi Claudia Dobeşteanu a ţinut să felicite şi să mulţumească cei doi interpreţi cu buchete de flori şi plachtete realizate pentru această ocazie.
Pe holurile Academiei ambientula a fost ornat cu fotografii de „la noi de acasă”, înfăţişând o Românie care mai păstrează izul arhaic şi necontaminat cu modernizmul demolitor de tradiţii. O Românie pe care am lăsat-o departe, dar pe care ne-o amintim mereu şi o purtăm în suflet sau în fotografii pe care le privim cu nostalgie.
Finalul a fost cel al unui bufet pe toată cinstea, cu produse româneşti oferite de producătorul român „Punctro” care au satisfăcut gusturile românilor dar şi pe ale italienilor, buni cunoscători de-acum ale mâncărurilor româneşti. Câteva sute de sarmale au venit calde tocmai de la Latina, de la Trattoria „La noi acasă” stropite cu vinuri din podgoriile Jidveiului.
O seară de sărbătoare românească trăită cu emoţii de români şi italieni împreună.
Cristi Merchea