[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Acasă, expoziție de fotografii la Trieste

În perioada 15 -25 mai 2015 la sediul Consulatului General al Romaniei de la Trieste Italia, va avea loc Expoziţia de fotografie “ACASĂ (24 de ore în 24 de fotografii)” de Roxana Mihaly, organizată de Institutul Cultural Român, Accademia di Romania din Roma şi Consulatul General al României la Trieste.

1493438_10153313724849885_8362373067860426518_o

Expoziția ACASĂ (24 de ore în 24 de fotografii), de Roxana Mihaly expune povestea unei zile ideale petrecută acasă, în România.
Amintirea unui răsărit de soare, gospodăria bunicii, jocurile de odinioară, oamenii sau diversele locuri – toate aceste amintiri se cristalizează într-o serie de 24 de imagini. Ele doresc să reconstituie parcursul unei zile, în locul de suflet pe care îl considerăm fiecare dintre noi ca fiind ACASĂ.
Din dorința ca imaginile să rezoneze în sufletul vizitatorilor, prin trezirea unor amintiri adânc întipărite și adesea demult uitate, expoziția își propune să prezinte o cale de a accesa această lume ideală. Fiecare fotografie ne spune o poveste prin care se dorește trezirea unor amintiri întipărite în suflet, fiind indisolubil legată de memoria afectivă.

roxana mihaly bust

Roxana Mihaly s-a născut în anul 1988 la Târgu Mureș. În prezent urmează studii doctorale în domeniul istoriei europene la Universitatea Sapienza din Roma, beneficiind în perioada 2012-2013 de o bursă ”Vasile Pârvan” la Accademia di Romania în Roma.
Fiind totodată pasionată și de imagine, în 2012 ea absolvă cursurile Școlii Populare de artă din Târgu Mureș, secția foto-video. A participat la mai multe expoziții de grup atât în România cât și în Italia, iar în 2014 a câștigat o mențiune la expoziția internațională Appolo International Photography, categoria Traditional Object.

E.S. dr. Cosmin DUMITRESCU
Consul general al Romaniei la Trieste

Cultura și istoria sunt elementele care definesc esența manifestă a unei națiuni prin principiile și valorile pe care le promovează și le consemnează pentru posteritate.
Alături de limba romană, moștenirea culturală a poporului român a conturat decisiv identitatea noastră națională și a dat Romaniei forța de a trece vremurile grele ale istoriei sale, fiind astăzi o țară demnă și puternică alături de partenerii săi euro-atlantici, dar și patrie pentru fii sai, indiferent unde aceștia se află.
Arta a fost întotdeauna pentru romani o redută care nu s-a predat niciodată în fața celor care au încercat sa le suprime latura identitară și care a ajutat națiunea romană sa se regăsească și să aleagă soluțiile de schimbare și progres ale societății în fiecare etapa de dezvoltare a sa.
În expoziția „Acasă – 24 de ore în 24 de fotografii” experiența senzorială oferită de arta fotografică este dublată de sentimentul puternic de aparteneță al românului aflat departe de patrie, care încearcă senzația de regăsire a propriilor rădăcini în fiecare imagine a expoziției.