[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Acasă la români… la Roma. Evenimente de 1 Decembrie în capitala Italiei

Trei spectacole artistice au unit românii din Roma și provincie ieri, 2 decembrie, pentru a sărbători Ziua Națională a României. Trei pentru că a noastră comunitate este foarte mare iar ideea de unire, pe lângă faptul că fiecare eveniment în sine este cu tradiție de ani de zile aici, nu a reușit încă să intre în conștiințele și inimile noastre. Vă prezentăm aici două dintre ele. 

Benone Sinulescu, mereu în formă

          Trecând peste acest aspect, la Palacavichi, Roma Est, peste 15oo de români au venit la cea de a III-a ediție a Festivalului „Benone Sinulescu” organizată de Romit TV condusă de Emanuele Latagliata.

 

         Prezentat de inimoasa Eviana Mereuță, evenimentul a început cu un concurs de tinere talente de muzică populară. O sală care încet-încet a început să se umple de lume, a asistat mai mult sau mai puțin interesată, la producția a 8 artiști prezenți dintre cei 11 anunțați. Revelația concursului a fost Ansamblul Sânziene, creat și condus de coregraful Gabriel Pîrjolea, un grup de 17 copii, unul mai frumos decât celălalt, care a reușit să ridice sala în picioare și care, dealtfel, și-a adjudecat și Marele Premiu. Felicitări a primit acest grup și de la ambasadorul României în Italia, ES George Gabriel Bologan, prezent la eveniment și care a mers la fiecare copil în parte.

Ana Maria Pîrjolea, locul I

         Premiul întâi a revenit tinerei Ana Maria Pîrjolea, de 20 de ani, rezidentă la nord de Roma, urmată de moldoveanca Adriana Costin, o voce de premiul I dar penalizată de costumul popular. Locul al treilea, Marius Bogdan, cel cu voce frumoasă dar mai ales cu un costum popular foarte vechi și frumos. Premiul juriului a fost acordat talentatei și promițătoarei  Cristina Jasmin Butnariu iar la final, pentru portul popular deosebit, dar „fără ilic”, așa cum a notat artista Angela Buciu la jurizare, Anei Asoltanei.

         De fapt o caracteristică a costumelor populare prezente pe scenă și în sală, cu tot patriotismul tricolor afișat, a fost aceea că majoritatea acesora erau Made in China.

         Câteva cuvinte a adresat și primarul orașului Buzău și prietenul lui Benone Sinulescu, Constantin Toma. care le-a spus românilor că „v-așteptăm cu drag în România”.

         La 11,30 a sosit și ambasadorul României în Italia, ES George Bologan, care a adresat un frumos mesaj celor prezenți:

Trăim într-o lume multiculturală în care identitatea este importantă. Identitatea națională în primul rând se raportează la simboluri, iar acest simbol, în cazul nostru, este tricolorul. Cu cât mai mult vom ști să iubim tricolorul, vom ști să iubim sacrificul pe care l-au făcut eroii neamului nostru și care au scris, prin alegerile făcute, destinul nostru. Dar astăzi noi suntem aici pentru că, cu mult timp în urmă, atât în Primul Război Mondial cât și în al Doilea, în perioada comunistă și în 22 decembrie 1989 au fost eroii care s-au sacrificat pentru ceva mai bun. Acest sacrificiu ne responsabilizează la un moment dat la un comportament etic. Patriotismul nu înseamnă nu înseamnă numai 1 Decembrie. Patriotismul înseamnă asumarea unui comportament responsabil, solidar, care să facă oanoare românilor și celor care se odihnesc și-au sfințit cu sângele lor pământul patriei.

         Trăim din păcate într-o lume superficială, în care ceea ce contează este mai mult imaginea, superficialitatea. Astăzi avem ocazia de a ne raporta la valorile isotoriei, la virtuțile neamului, la ceea ce ne face ca România să fie respectată și fiecare dintre dumneavoastră.”

Eviana Mereuță și ambasadorul George Bologan

         Lume multă, mâncare bună (800 de sarmale și 2000 de mici s-au terminat cât au cântat jumătate dintre artiști) și distracție pe măsură, mai ales că aici există și spațiu de joc iar românii, femeile în special, nu au stat pe scaune ci s-au ridicat la joc. 

        

      Cel de-al doilea eveniment, desfășurat la Teatrul Serafico, aflat la ce a de a XI-a ediție, se numește „Acasă la români” și este organizat de către Asociația Socio-Culturală „Vocea Românilor” condusă de focșăneanul Iulian Manta.

     

      Ca de fiecare dată, și anul acesta a umplut sala. O sală elegantă cu un public ales, care s-a bucurat de un spectacol de zile mari, a apludat frenetic și a cântat împreună cu artiștii și dansatorii: duetul Alesis, Mihaela Bolog și formația, Ansamblul Folcloric „Jocul din Străbuni”, Fenel Horațiu Cigu  și Ștefan Cigu, Mihaela Gurău, Matilda Pascal Cojocărița. Cunoscutul umorist Andrei Duban a prezentat spectacolul, spre amuzamentul și deliciul publicului care s-a distrat pe măsura glumelor comicului.

       Două evenimente care au descrețit frunțile românilor emigrați departe de casă, care i-a alăturat și i-a făcut să se simtă, măcar pentru câteva momente, mai aproape de de muzica și jocurile trăite în copilărie, să fie cu sufletul la țara pe care au lăsat-o dar o au mereu în suflet: România. 

Cristi Merchea

          

Lasă un răspuns