[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Acta diurna, cea mai veche formă de ziar

3 mai 2018 reprezintă aniversarea de 25 de ani de la stabilirea de către ONU a Zilei Mondiale  a Libertății Presei.

Acta diurna erau însemnări zilnice, afișate în mai multe exemplare, prin care se difuzau diferite informații (politice, militare, despre spectacole etc.). Au apărut prin secolul al II-lea î.Hr. în Roma Antică și reprezintă cea mai veche formă de ziar.

Trei ziare se pot lăuda că sunt cele mai vechi din lume. Toate sunt din Europa, au fost înfiinţate în secolul al XVII-lea în Suedia, Olanda şi Italia şi doar unul dintre ele este cotidian.

Italia – „La Gazetta di Mantova” a apărut prima oară în 1664.
Cel mai vechi ziar din lume care a fost înfiinţat exclusiv prin capital privat este cotidianul „La Gazetta di Mantova”, publicat şi în ziua de astăzi. A fost înfiinţat în 1664 şi a trecut printr-o perioadă foarte grea în timpul dominaţiei francezilor conduşi de Napoleon. La scurt timp după asediul oraşului Mantova din 1796, ziarul s-a închis. După intrarea francezilor în Mantova pe 2 februarie 1797, iacobinii au fondat un alt ziar, «Il Giornale degli amici della libertà italiana» (trad. – „Ziarul prietenilor libertăţii italiene”). În martie 1801, „La Gazetta di Mantova” şi-a reluat apariţia, fiind o perioadă bisăptămânal, după care a redevenit cotidian. În 1998, cotidianul italian a oferit prima variantă a site-ului său. Deoarece este un cotidian regional, are un tiraj limitat.

„Curier românesc“ este primul ziar în limba română și a apărut în data de 8 aprilie 1829, sub patronajul lui Ion Heliade Rădulescu, scriitorul care era şi unul dintre cei doi redactori ai ziarului. Celălalt era Constantin Moroiu, un jurist şcolit în Occident. Primul ziar românesc avea patru pagini şi folosea alfabetul chirilic, unele numere fiind tipărite şi în limba franceză. De la 1844 s-a trecut treptat la folosirea alfabetului latin pentru editarea publicaţiei.

Citeste mai mult: adev.ro/nkuqud

 

Lasă un răspuns