[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Adaptarea la noi situații ne dă forță și încredere de sine

cicero

corina vatafu

 

Corina F. Vătavu __________

 

Modul nostru de a face față adversităților cotidiene poate fi hotărâtor pentru sănătatea noastră și felului nostru de viață, în general.

Citisem cândva, că Nelson Mandela nu a rămas cunoscut în lume doar pentru că a fost pentru 27 de ani prizonier politic și apoi ales președinte, cât pentru înțelepciunea demonstrată după ieșirea din închisoare. Fiindcă dacă nu ar fi lăsat în urmă amărăciunea și ura, ar fi rămas închis probabil pentru totdeauna. Cumpătarea și prudența sa, puse în fața unor suferințe adevărate i-au dat  modul corect de a reacționa la dificultățile întâlnite pe parcars.

Să luăm în calcul cei care rămân fără locuri de muncă, un exemplu al zilelor noastre.

În fața unei crize economice acute (cu multe aspecte), avem de a face față cu numeroase situații. Și-atunci, în fața unor asemenea împrejurări, putem întâlni persoane care sunt lovite de depresie sau chiar infarcte, persoane care consumă droguri sau beau alcool, de persoane care divorțează sau care au un comportament violent.

Dar sunt și persoane care au demonstrat și demonstrează că au spirit de adaptare și sunt cei care continuă să aibe același mod de viață chiar și-n fața unor schimbări majore.

Sunt acei care au continuat sau care și-au schimbat meseria, sunt cei care și-au deschis o societate sau cei care au fost angajați în alte posturi.

S-au făcut multe cercetări pe această temă și s-a ajuns la o concluzie finală. Că acei care au depășit cu brio dificultățile întâmpinate au recurs la trei factori esențiali (conștienți sau nu). Unul ar fi controlul: sunt cei care s-au străduit să rămână pe acel post mai degrabă decât să demisioneze. Al doilea ar fi încăpățânarea de a găsi o soluție la problema lor și în sfârșit cei care au avut posibilitatea și voința aș spune eu, de a o lua de la capăt, folosindu-se de criză pentru a-și întări capacitatea de adaptare și de devoltare personală.

Persoanele care reușesc să ”supraviețuiască” întâmplărilor neprevăzute sunt cele care caută să găsească oportunități, sunt cei ce vor să vadă partea plină a paharului. Dacă reușim să găsim acel ”ceva” care ne permite să vedem ”poarta” către speranță și către o atitudine pozitivă, atunci putem înfrunta suferințele, durerile și dramele puțin câte puțin.

Eu spun că acel ce găsește o bucurie cât de mică, o mulțumire ascunsă chiar și-n lucrurile mici, banale, cel ce e capabil să vadă frumusețea din jur, va supraviețui, rămânând în armonie și acord cu minunile lumii.

Și să recunoaștem că a fi sănătos astăzi e un mare noroc. Și cum viața ne pune la multe încercări este important să știm că în noi există ”instrumentul” necesar pentru a înfrunta și învinge provocările pe care viața ne dă.