[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ai dinții din față fără carii dar sunt urâți ?

Ce să fac doctore când…?

 Ai dinții din față fără carii dar sunt urâți ?

dr stroeEste o vorba populară care spune că: „nu este frumos ce este frumos, ci este frumos ce îmi place mie”.

Am fost creați (caci eu cred in existența unui Creator) intr-un mod extrem de armonios și frumos pentrucă modelul a fost impecabil. Simetria, proporționalitatea, culoarea, poziția ,raportul relațional între componentele trupului, sunt elemente ce dau unui individ ceea ce numim aspectul estetic. Estetica facială ocupă un loc esențial, chiar primordial. Obrajii, buzele, nasul, sprâncenele, ochii ,părul, mentonul ( bărbia) și dinții sunt  elementele definitorii ai esteticii faciale. Sunt situații de nedorit (dar care există),când unele dintre aceste elemente fac o notă discordantă și alterează mai mult sau mai puțin armonia facială. De aceea adeseori apelăm la mijloace de corecție sau altfel spus cosmetizăm elementele dizarmonice. Importanți atât prin poziția, forma si culoarea lor cât și prin dimensiunea lor (lungimea și lățimea), dinții sunt esențiali pentru estetica facială. De aceea estetica  dentară in ultima vreme s-a dezvoltat permanent. Oamenii au pretenții estetice, cred eu, justificate si pertinente. Totuși, de dragul adevărului doresc sa fiu sincer și să vă spun că nu orice situație ce iese din tiparul așa zis perfect ar necesita o cosmetizare care poate fi uneori  invazivă și chiar costisitoare.   Dar pentru că ”este frumos ce îmi place mie”, iar noțiunea de „urât” are valențe multidimensionale, o sa analizăm câteva posibile situații ce le-am putea încadra in noțiunea de urât.

Exemplul unu: dinții frontali sunt cu spații între ei (diasteme și treme) deci au o lățime mai mică dar sunt îndemni, adică fară leziuni carioase.

Ca soluții:

1. Închiderea spațiilor cu materiale compozite – o soluție neinvazivă ,mai ieftină, cu o fiabilitate mai scazută , o estetică satisfăcătoare ,dar necesită o igienă mai intensă și o oarecare precauție la incizia alimentelor; se execută direct in cabinetul dentar fară aportul laboratorului de tehnică dentară.

  1. Coroane dentare din materiale fizionomice fară suport metalic sau cu suport metalic – este o soluție invazivă, poate necesita devitalizarea dinților, mult mai costisitoare ,cu o mare fiabilitate in timp , o estetică aproape perfectă , nu necesită precauții speciale , dar igiena este necesară.
  2. Fațete ceramice – o soluție minim invazivă ,nu necesită devitalizarea dinților ,mai fiabilă decât prima soluție , estetică perfectă, costurile sunt apreciabile.
  3. Lasă-i așa cum sunt –  este soluția perfectă, cea mai ieftină și poate, dacă te obișnuiești cu gândul, poate fi chiar un  șarm special . O recomand cu căldură.

 

Exemplul doi : dinții frontali sunt mai lați și din această cauză sunt rotați in axul lor sau sunt înghesuiți,  încălecați dar nu au carii .

Soluții posibile:

1. Tratament ortodontic cu scopul inițial de a creea spațiul necesar și apoi alinierea dinților – este o soluție neinvazivă, tratamentul este de lungă durată,necesită controale medicale multiple, igiena dentară intensă, efort financiar mare, acceptarea pe toată perioada tratamentului a unui aspect inestetic generat de aparatul ortondic si foarte multă răbdare.

  1.   Fațete ceramice, coroanele fizionomice, si, bineînțeles, soluția lasă-i așa cum sunt.

Pentru azi suficient. Rămâne ca data viitoare să vorbim despre alte exemple ce necesită cosmetizarea dentară.

Până atunci urări de mult bine de la Dr. Dan Stroe, medic specialist de medicină dentară.

0040.751.111339  mail: info@traveldent.ro

Edit