La 1 aprilie 2016 se deschide termenul pentru înscrierea alegătorilor în Registrul electoral, sistem informatic național de înregistrare și actualizare a datelor de identificare ale cetățenilor români cu drept de vot și a informațiilor privind arondarea acestora pe secții de votare.
-
Condiții.
Pot vota la alegerile pentru Parlamentul României doar cetățenii români din Italia care dovedesc domiciliul sau reședința în Italia prezentând, la alegere, oricare din următoarele acte:
- Carte de identitate pentru cetățeni străini
- Atestat de ședere/de înscriere în registrul populației
- Certificat de rezidență emis de primăria locală
- Certificat privind componența familiei – dacă pe acesta este înscris reședința titularilor
- Certificat cumulativ privind reședința și alte drepturi
- Permis de ședere
Românii care nu au acte valabile de domiciliu/ reședință în Italia, potrivit prevederilor legii nr. 208/2015, nu vor putea vota în Italia.
2. Modalități de vot și avantajele fiecăruia.
Alegătorul din străinătate are la îndemână trei opţiuni de vot:
- Prin corespondenţă.Începând cu data de 1 aprilie până la începutul lunii septembrie 2016, alegătorul din străinătate trebuie să transmită prin poştă ori să depună la misiunea diplomatică sau cel mai apropiat oficiu consular o cerere pentru înscrierea în Registrul electoral cu opţiunea vot prin corespondenţă, însoţită de o copie a actului de identitate românesc valabil şi o copie a documentului care dovedeşte reşedinţa, așa cum rezultă din lista de la pct. I. Actul de identitate trebuie să fie valabil, nefiind acceptate actele de identitate expirate.
- La o secţie de votare din localitatea unde locuieşte sau dintr-o localitate apropiată, alta decât la ambasadă sau consulat. Începând cu data de 1 aprilie până la începutul lunii septembrie 2016, alegătorul din străinătate trebuie să transmită prin poştă ori să depună la misiunea diplomatică sau oficiul consular o cerere pentru înscrierea în Registrul electoral cu opţiunea vot la o secție de votare, însoţită de o copie a actului de identitate românesc valabil şi o copie a documentului care dovedeşte reşedinţa, așa cum rezultă din lista de la pct. I. În toate cazurile, actul de identitate trebuie să fie valabil, nefiind acceptate actele de identitate expirate. Alegătorul are la dispoziţie cinci luni pentru a se înscrie în Registrul electoral și a solicita crearea unei secții de votare în localitatea în care locuiește, alta decât la ambasadă sau consulat,cu condiția să existe cel puțin 100 de astfel de solicitări în localitatea respectivă. În acest caz alegătorul poate fi sigur că nu va sta la coadă.
- La ambasada sau consulatul României din ţara unde locuiește, prezentând la alegere unul dintre actele de la din lista de la pct. I și un act de identitate românesc valabil.
Alegătorii care nu se înscriu în Registrul electoral riscă să stea la cozi sau chiar să nu aibă timp să voteze în intervalul legal.
Recomandăm cetățenilor români să se înscrie în Registrul electoral și să aleagă cea mai simplă opțiune: votul prin corespondență.
3. Pași de realizat.
Cetățeanul român cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în Italia, care doreşte să îşi exercite dreptul de vot
1) prin corespondenţă sau
2) la o secție de votare la alegerile pentru Parlamentul României, trebuie să se înscrie în Registrul electoral alegând doar una dintre cele două opțiuni.
Pentru aceasta este necesar fie să depună personal, fie să transmită prin poștă la Secția Consulară a Ambasadei României în Italia, din Viale Libano, nr. 40, C.A.P.00144 Roma, sau la cel mai apropiat consulat român din Italia, următoarele:
– cerere tip scrisă, datată şi semnată;
– copia paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu, în cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, respectiv o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile italiene, așa cum rezultă din lista de la pct. I.
Pentru mai multe informații consultați Ghidul alegatorului român din străinătate sau pagina MAE dedicată votului în străinătate.