[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Alegerile „de primăvară” 2015 din Italia. Un candidat italian își face campania în limba română

Românii sunt din nou prezenți la alegerile locale din Italia ce vor avea loc în perioada 31 mai -14 iunie 2015. Mai nou, un candidat italian își face campania în limba română.

În perioada 31 mai 1 iunie 2015 în Italia vor avea loc alegeri administrative. Acestea se vor desfășura în 1.065 primării, 514 dintre care aparțin regiunilor cu statut ordinar iar  551 regiunilor cu statut special. În regiunile cu statut ordinar, în Friuli Venezia Giulia și în Sardegna se votează pe 31 maggio, cu eventuale tururi de balotaj pe 14 iunie.

In Sicilia se va vota și în ziua de 1 iunie, în timp ce în Trentino Alto-Adige și Valle d’Aosta se va merge la vot și pe 10 mai.

Anul acesta se va vota și în 6 noi localități înființate în urma fuziunii administrative a unor teritorii.

Rezumând, se va vota în următoarea schemă:

  • localități unde se votează: 1.065 din  8.047 localități italiene (13,2%)
  • localități >15.000 ab(*): 138 din 1.065 (13,0%)
  • localități ≤15.000 ab(*): 927 din 1.065 (87,0%)
  • reședințe de provincii: 20 (din care 2 cu mai puțin de 15.000 locuitori)
 Aici puteți urmări listat tuturor localităților pe regiuni și provincii: http://www.tuttitalia.it/elezioni-italiane/elezioni-comunali-2015/

La alegerile administrative, ca și în anii trecuți, de când România este membră UE, cetățenii români cu reședința în Italia pot candida și vota. Pentru a vota, este nevoie de buletinul de vot obținut în prealabil.

Pe listele diferitelor partide din Italia, se află și cetățeni români aspiranți la funcțiile de consilieri și asesori. Aurelia Ceromila, rezidentă în Arezzo și deja consilier comunal din 2014 în localitate, participă pe listele Partidului Democrat (PD). Tot aici, candidat pe listele partidului Forța Italia și susținut de formațiunea Identitatea Românească, participă la competiție și Titus Moldovan.

titus moldovan
Titus Moldovan

 

aurelia ceromila
Aurelia Ceromila

 

 

 

 

 

 

 

În localitatea Colleferro, la 50 km sud de Roma, alți doi români pe listele electorale: Mihaela Pleșa Munteanu, proprietara unie pizzeri, candidată pe lista civică a lui Pierluiggi Sana și Ancuța Fănuța Macovei, pe listele partidului Forța Italia (FI).

mihaela munteanu
Mihaela Pleșa Munteanu

Și, pentru că această campanie se anunță dură iar românii reprezintă un bazin electoral de neignorat, cel mai mare după cel italian, un candidat din Trento s-a adaptata, tipărind flayerele publicitare și în limba română, spre indignarea contracandidaților care l-au și acuzat de discriminare a italienilor.

Votul tău contează” a scris candidatul Damiano Martorelli sperând că foarte numeroasa comunitate românească de aici îl va sprijini.

manifest in romana