[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Am văzut români fericiți

ion gratarLa zilele ”Estate Colleferro 2013” doi moldoveni i-au cucerit pe italieni cu mici, bere, fripturi

Venit la Roma cu ani în urmă din nordul Moldovei, de la Dorohoi, Ion Ilucă a cunoscut aici o româncuță frumușică, pe Mirela, tot modoveancă dar din sud, de la Focșani. Anii au trecut, viața i-a împins înainte cu bune și rele, departe de țară, cu speranțe și realizări, cu eșecuri și bucurii dar cu un unic țel: viața împreună. Pe banerul galben, mare, de la terasă e scris numele firmei lor: MIRION. Și nu-ți  trebuie prea mult să înțelegi că rodul dragostei lor se manifestă și în muncă prin numele fimei și în terasa plină ochi de clienți români, italieni, bulgari … Toți cei așezați la mese au venit aici la el să mănânce mici, carnați, să bea bere românească și să se distreze la zilele orașului Colleferro.

ion banerDe mai  bine de o săptămână, începând  la 6 iulie și până duminică, 21, orașul Colleferro, la 50 de km sud de Roma, sărbătorește ”Estate Colleferro”. O înșiruire de manifestări organizată de primăria orașului, Provincie și Regiune în fiecare an spre bucuria cetățenilor, a copiilor și a turiștilor prezenți aici. Spectacole, dansuri, expoziții, standuri cu diferite produse, inclusiv o trupa bistrițeană de dansuri populare și-au arătat calitățile artistice în fiecare din  aceste seri.

ion terasaDând o privire mai atentă în jur, singura terasă unde nu ai loc la mese este a lor, a celor de la MIRION.  Român cu calități antreprenoriale, Ion a știut să-și facă aici prieteniile juste pentru a putea avea un loc în piață și a-și vinde produsele. Pentru că micii, berea românească, friptura sau cârnații provin de la magazinul său aflat la câteva sute de metri de piață, aproape de centrul orașului, Minimarketul MIRION.

ion terasa 2”De când s-a deschis festivalul așa a fost în fiecare zi. Vindem cam 500 de mici pe seară, vreo sută de fripturi și tot cam pe-atâția cârnați . In seara asta sunt mai mult români dar de obicei e plin de italieni”, ne spune Ion printre picături pentru că nu are timp de stat.. Încă o fată îl ajută dar nici așa nu face față. Așa că cele mai destoinice ajutoare sunt cei doi copii ai lor, George și Giulia care aleargă cu tăvile, dau bonuri la casă, pregătesc micii sau au grijă de grătar cu ochii pe terasă ca nu cumva vreun client să aștepte prea mult.

Un grup de bulgari nu contenesc să-i laude pe Ion și Mirela pentru ce fac pentru ei, cu care se comportă ca și cum ar fi români de-ai noștri.

Au timp să surâdă Ion, Mirela, George și Giulia cu toate că tanspirația le curge pe frunte. Este surâsul familiei ”felix”, a celor care știu că efortul comun aduce satisfacție și bucurie atunci când e depus în familie. Plec fericit că am văzut  români fericiți.

foto și text: Cristi Merchea

ion estateion staffion em,igrantul
ion visinel

Lasă un răspuns