[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Amarul sărbătorii Mărțișorului în diaspora

aurelian Mihai

”Țara este neguvernată, doar târâtă în mizerie”

Cu doua săptămâni în urmă, trăgeam semnal de alarma puternic în plenul Camerei Deputaților, amintind problemele românilor din regiunea Ragusa, Sicilia, Italia, solicitând atenția Guvernului României în situația parcă blestemată în care se află acei cetățeni ai noștri, situație care persistă de mulți ani în acea zonă.

Oare șeful Guvernului de-a lungul întâlnirilor cu premierul Italiei, dl. Matteo Renzi și  dincolo de zâmbetele protocolare, să fi adus în atenție problemele românilor și oare să fi insistat pe lângă statul italian pentru schimbarea situației?

Între timp, în numai două săptămâni, românii din Italia au primit suficiente lovituri pentru a se considera și mai năpăstuiți pe lângă lipsa de atitudine a puterii din România adăugată tradițional nefericirii condiției de român abandonat de propria țară în străinătate.

Mă întreb dacă vorbele grele și instigarea la ură mai veche sau mai noua a Ligii Nordului si din partea eurodeputatului Buonanno au stat la baza atacurilor asupra celor două eleve românce din Bari sau a incendierii mașinilor din Roma cu numere de înmatriculare românești?

Apoi, la fel ca mulți români din Italia, mă întreb cum să nu își permită eurodeputați ca Gianluca Buonanno, sau lideri politici ca Nigel Farage să facă referiri meschine la adresa românilor, când statul român, prin cei care dețineau puterea în România lui Noiembrie 2014 restrângeau accesul la vot propriilor cetățeni umilindu-i în fața Europei? Cum să ai pretenția ca partidele xenofobe din Vestul Europei să aibă o atitudine placidă privind românii, când batjocura asupra propriului popor își are cuibul la Palatul Victoria, de unde ni se transmite până astăzi mesajul liniștitor de enervant al garantării deja trecute cu plata politică a vinovatului Victor Ponta în zumzet de ronțăit de pop-corn?

Cum să poți spera la un ajutor pentru compatrioții români din diaspora când și pentru ridiculitatea situației micșorării unor taxe consulare nici greva foamei nu este ascultată la masa puterii din România? Ce să înțeleagă din partea regimului de la București românii din afara țării, ce să înțeleagă părinții elevelor umilite din Bari pentru că sunt românce sau cei cărora le-au fost incendiate mașinile în Roma, la ce să mai spere românii din Italia când sunt insultați de rasiști sau românii din Marea Britanie când România este batjocorită în mass-media? Ce simți ca premier al unei țări atunci când românii, propriul popor care trăiește în număr de un milion în Spania, dorește cetățenia statului spaniol cu atâta ardoare, de frica viitorului țării pe care ai pretenția la nivel declarativ că o conduci bine?

Regret să anunț toți politicienii amatorii de pop-corn din România, dar țara este neguvernată, doar târâtă în mizerie, iar poporul biciuit de indivizi care au pretenția să ne convingă că au plătit politic.

ghiocei_de_primavara-1280x800

În încheiere, urez o primăvară deosebită, sănătatea și liniștea familiei tuturor româncelor, în special a celor aflate departe de casă, a celor care își duc crucea depinzând pentru ziua de mâine de îngrijirea în permanență în casele bătrânilor sau bolnavilor Europei. Meritați un altfel de viitor, după noblețea sufletelor, privirilor și a zâmbetelor pe care le aveți.

Sunteți mărțișoarele cele  mai frumoase ale acestui neam și ne mândrim cu dvs.

La mulți ani!

Aurelian Mihai,

deputat în circumscripţia electorală nr.43 DIASPORA