[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ambasada României la Roma a sărbătorit Ziua Națională

sala 2

Într-un cadru deosebit, într-un palat de la 1500 din centrul Romei, Ambasada României la Roma a sărbătorit ziua Națională a României și 135 de ani de relații diplomatice cu Italia

primire ambasador italia
Primirea Ambasadorului Ronca
ambasador moldova
Primirea Ambasadorului Moldovei, Stela Stîngaci

Marți, 2 decembrie, în superbul amibent al Palatului Cancelariei (Palazzo della Cancelleria),  Ambasada României la Roma a organizat o recepție pentru sărbătorirea zilei Naționale a României și aniversarea a 135 de ani de relații diplomatice între țara noastră și Republica Italiană. muzicisti

ambasador discurs 2
Ambasadorul României la Roma, ES Dana Constantinescu

Anfitrionul evenimentului, Ambasadorul României la Roma, Excelenţa Sa doamna Dana Manuela Constantinescu a făcut primirile cu multă atenţie, curtoazie şi afecţiune alături de Andrei Cosmin LUCA, Coordonator al Secţiei Politice și colonel Mugurel VASILE Atașatul Apărării.

Sala a devenit neîncăpătoare pentru cei prezenți: membri ai corpului diplomatic din diferite țări, politicieni italieni,  actori, studenţi, oameni de afaceri, reprezentanți ai statului italian dar și consilieri români din Italia, jurnaliști, reprezentanți ai comunității românești. Pentru prima dată, la acest important eveniment au invitate asociațiile românești din teritoriu, mare parte dintre ele trimițându-și reprezentanții.

Evenimentul a început prin intonarea imnului Național al României și cel al Italiei. Ambasadorul României în Italia, ES Dana Manuela Constantinescu a rostit un toast în care a mulțumit celor prezenți și a evocat relațiile istorice deosebite dintre România și Italia. Peninsulă. A urmat un discurs al fostului ambasador la Italiei în România, Stephano Ronca, vădit emoționat și cu un discurs legat de prietenia și afecțiunea care-l leagă de țara noastră.

muzicieni 2

Un concert de muzică clasică, prezentat de trei tineri muzicieni italieni (Ensemble Sherazade)  a încântat numerosul public pe acordurile lui Wolfgang Amadeus și George Enescu.

A urmat un bufet cu mâncăruri și băuturi românești oferit de sponsorii manifestării, un moment de socializare și întărire a prieteniilor și cunoștințelor celor prezenți. O seară în care ne-am simţit mândri că suntem români înconjuraţi de prieteni de pretutindeni.

foto si text: Cristi Merchea

Mesajul Ambasadorului României la Roma, ES Dana MAnuela Constantinescu

Va multumesc pt ca ati raspuns inviatiei noastre de a sarbatori si acest an Ziua Nationala impreuna.

A mai trecut un an, care nu a fost unul usor, mai degraba complicat sau ca sa-l numim intr-un mod diplomatic si folsind o figura de stil l-as chema mai degraba efervescent !

In cazul Romnaiei, cu siguranta un an care va ramane in istoria noastra contemporana ca an al unui pas important in parcursul nostru european si democratic. Este totodata anul in care sarbatorim 135 ani de relatii diplomatice intre Romania si Italia un parcurs istoric, dens, cu multe impliniri care porneste in anul 1879, anul in care Italia a recunoscut independenta Romaniei si in care s-a adoptat legea pentru deschiderea legatiei Romaniei la Roma. Acum 50 ani, in anul 1964 guvernele tarilor noastre au decis ridicarea nivelului de reprezentare diplomatica la nivel de ambasada.

Am dorit sa va prezentam in aceasta seara cateva dintre documentale care se gasesc in Arhivele diplomatice romanesti si care urmaresc parcursul relatiilor noastre diplomatice, expozitie care va ramane deschisa de maine, pana la sfarsitul lunii februarie, la Accademia di Rmania.

Si pentru ca vorbin de istoricul relatiilor diplomatice romano italiene as vrea sa salut prezenta in sala a excelentei sale ambasadorul Stefano Ronca, un mare prieten al Romaniei, fost ambasador la Bucuresti in perioada 2003 – 2005, pe care doresc sa il invit pentru a adresa un salut.

Spuneam ca a fost un an plin, foarte dens, anul semestrului italian al Presedintiei Consiliului UE – o provocare chiar si pentru unul dintre membri cu experienta, fondatori ai UE, cum este Italia. A fost o provocare pentru ca mandatul Italiei la Presedintia UE s-a suprapus peste un context international complicat, şi a coincis cu instalarea unei noi Comisii Europene şi a unui nou preşedinte al Consiliului European.

In tot acest tablou Italia s-a achitat magistral de sarcinile ce i-au revenit cu diplomatie, determinare, pragmatism si in respectul principiilor care guverneaza marea noastra familie.

Un alt subiect important pentru noi ca misiune diplomatica este cel al comunitatii romaesti din Italia care continua sa faca pasi importanti pe calea maturizarii sale si a integrarii in societatea italiana.

Toate aprecierile pe care le primesc la adresa ei, din partea reprezentantilor autoritatilor italiene, cu ocazia deselor mele vizite in teritoriu nu fac decat sa-mi confirme faptul ca deja romanii sunt acasa in Italia unde aduc contributia lor la dezvoltarea societatii sub toate aspectele.

As dori sa salut prezenta in aceasta seara a catorva dintre romanii alesi consilieri in administratia locala italiana ei fiind un exemplu concret, un rezultat palpabil a ceea ce inseamna integrare cu beneficii atat pentru comunitatea romanesca dar in egala masura si pentru societatea italiana si sper din tot sufletul ca exemplul lor sa fie urmat si de alti romani.

As vrea sa adrez un cuvant de multumire colegilor din consulatele romanesti care contribuie la buna desfasurare a complexei noastre activitati pe intreg teritoriul Italiei iar echipei din ambasada si celor de la sectia consulara Roma recunostinta mea pentru intreg sprijinul pe care mi l-au acordat pe parcursul intregului “efervescent” an  2014.

Va invit sa ne bucuram impreuna de un scurt recital de muzica clasica oferit de tineri maestri italieni, prieteni ai Romaniei si sa continuam seara gustand din savuroase produse romanesti.

Multumiri speciale sponsorilor nostri, dintre care unii deja de traditie, care au facut posibila intalnirea noastra din aceasta seara si care ne ajuta sa ne simtim bine impreuna.

Va doresc o seara frumoasa de Ziua Romaniei!

sala 1