[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ambasadorul Dana Constantinescu a oferit cadouri de Sărbători copiilor si mamelor de la Casa Săracilor din Roma

       

ambasador casa copiilor 2

       40 de ani de activitate și o singură vizită a unui ambasador

Pana acum niciodată, de cand locuiește si se ocupă de Casa Săracilor din via Grammichele 8 din Roma, parintele Serafino nu a primit vizita unui ambasador din Italia. Si locuiește acolo de 40 de ani. 40 de ani in care nici măcar autoritatile italiene n-au trecut. Asta mi-a declarat preotul cu putine minute inainte de sosirea ambasadorului României la Roma, Dana Constantinescu.

Bătrânelul, îmbrăcat complet în alb, extrem de lejer pentru frigul de afara si din casa, are peste 90 de ani. Imi spune ca fie vara, fie iarna, el asa se îmbracă. Chiar si fara șosete in picioare nu ii este nici frig si nici cald.
Este insa foarte emotionat. „Orice gest de caritate este binevenit” spune preotul aflând ca ambasadoarea Romaniei si reprezentanții comunitatii de romani de la Roma vor veni cu cadouri pentru copiii găzduiți de centrul de primire. „Noi trăim din aceste acte de benificienta” continua parintele Serafino sa-mi explice. „Deci, putin dintr-o parte si din alta, ajungem sa avem ceea ce ne trebuie!” completează bătrânelul, trist insa ca lipsesc banii pentru a reconsolida clădirea in care locuiesc.

ambasador casa copiilor 4
Parintele Serafino alături de ambasadorul Dana Constantinescu

 

La ora la care a ajuns ambasadorul Dana Constantinescu la Casa Săracilor nu erau toti copii acasa, mare parte dintre ei fiind la scoala. Erau insa doua românce care trăiesc acolo, una de cateva luni, in vreme ce cealaltă chiar de opt ani. Daniela, originara din Bacau, are mai putin de 30 de ani si o fetița in varsta de 7 ani. Femeia lucra inainte ca badanta, insa a ramas fara loc de munca si fara casa si de cateva luni locuiește la Casa Săracilor. „Ne ajuta mult. Avem camera noastră, avem ce ne trebuie. Suntem mulțumite” marturiseste Daniela, care din pacate in prezent lucreaza foarte putin, doar cand găsește ceva sezonier.

         Băiatul meu n-a mai primit de ani de zile un cadou de Craciun

Constantin Florica este din Călărași si are un băiețel in varsta de 8 ani, care in acea dimineata era la scoala. „Sunt foarte bucuroasa de aceasta vizita. Ne-a spus parintele, dar n-am crezut. Băiatul meu n-a mai primit de ani de zile un cadou de Craciun, deci sigur se va bucura cand va veni acasa” spune Florica.
Cum a ajuns la Casa Săracilor ambasadoarea a stat de vorba cu parintele Serafino, dar si cu mamele care se aflau acasa, dupa care a vazut o parte din casa: camerele in care locuiau, bucătăria, sala de mese, Capela si chiar cămara, in care erau foarte putine produse alimentare.

„Am zis sa aducem o raza de lumina in preajma sărbătorii nașterii Domnului pentru aceste persoane – mame si copii – care in momentul de fata, din pacate, nu sunt intr-o perioada prea luminoasa a vieții lor” a precizat ambasadorul Romaniei, Dana Constantinescu, dupa ce a înmânat personal celor mici o parte din cadouri si a adus zâmbete pe chipurilor lor.

ambasador casa copiilor

Mai mult de atat ambasadoarea promite ca va acorda un alt sprijin structurii de cazare pentru mamele singure si copii lor din cartierul Borghesiana din Roma. „Vazand conditiile in care trăiesc aceste persoane ne-am gândit – impreuna cu cei din comunitatea romana care m-au insotit – ne-am gândit ca ar avea nevoie de ajutor eventual in ceea ce privește recondiționarea clădirii in care locuiesc si sper din tot sufletul sa putem sa-i ajutam” spune Dana Constantinescu.
Pachetele pe care le-a împărțit ambasadoarea conțineau jucării, dulciuri, salam, mușchiuleț de porc, zacusca si brânza oferite de familia Florin si Monica Simon, proprietarii depozitului de produse romanesti: Roma…nia.

Actiunea aceasta a fost posibila si datorita Asociatiei Vocea Românilor din capitala italiana, asociatie coordonata de Iulian Manta. „Am venit cu dulciuri pentru copii, cu produse romanesti” explica Iulian Manta: „Pot sa spun ca am ramas impresionat de conditiile in care trăiesc aceste persoane. Sunt ceva probleme. Ne vom organiza in primavara, in luna martie, cu conationalii noștri si vom incerca sa restructurăm biserica, sala de mese, bucătăria si putin pe afara pentru ca este nevoie”.

Am mai întrebat-o pe Dana Constantinescu daca este important in general ca românii din Italia sa facă si astfel de gesturi de caritate. „Este foarte important si este o dovada de implicare a comunitatii romanesti in viata societății italiene, pentru ca știm foarte bine ca in Italia sunt foarte multi emigranți, multi dintre ei in situatii foarte delicate si orice ajutor, orice mana întinsa, este binevenita. Cu cat mai mult comunitatea românească, reprezentanții comunitatii românesti, se vor putea face văzuți si in acest sens – va fi un alt exemplu al maturizării comunitatii românesti care traieste in Italia pentru că in momentul in care ajungi sa te gândești si la altul si la modul in care il poti ajuta pe cel de langa tine, care este in nevoie, in suferința, intr-o anumită perioada, asta dovedește ca ai facut un pas si ca poti sa il ajuti pe cel de langa tine” ne-a raspuns ambasadorul României in Italia, Dana Constantinescu dupa vizita la Casa Săracilor de la Roma.

E.P.

sursa foto: facebook.com/roma.mae.romania