[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Ambasadorul României în Italia în vizită la românii din Terni

foto grup terni

        E.S. Doamna Dana Manuela Constantinescu, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României la Roma, a întâlnit miercuri, 28 octombrie, comunitatea românească din localitatea Terni, Italia.

Întâlnirea a avut loc în cadrul Parohiei Ortodoxe Sf.Cuvioasa Parascheva, lăcaş important pentru românii de aici deoarece preotul Vasile Andreica, adevărat păstor, îi îndeamnă şi sprijină în tot ceea ce priveşte cultura şi spiritul românesc.

ambasador preotDoamna Ambasador, însoţită de domnul Laviniu Enii, secretar I şi responsabil pentru colaborarea cu asociaţiile româneşti din Italia și Ovidiu Pufu, secretar II, au vorbit românilor prezenţi în număr mare despre problemele fundamentale ale diasporei. Au readus în discuţie necesitatea menţinerii limbii române pentru copiii născuţi departe de ţară şi a subliniat cât este de important ca aceşti copii să frecventeze cursurile de limbă română organizate de statul român pe teritoriul Italiei.

S-a discutat despre legislaţia în vigoare, despre drepturile românilor care lucrează pe teritoriul Italiei iar ambasadorul Dana Constantinescu  a insistat asupra necesităţii de a refuza munca la negru, arătând că o astfel de situaţie atrage după sine şi imposibilitatea celui în cauză de a beneficia de pensie şi asistenţă sanitară.

Am aflat astfel că centrul care se ocupă de dosarele de pensie ale tuturor românilor de pe întreg teritoriul Italiei se află chiar la Terni.

vorbit sala

După ce a răspuns unor întrebări legate de activitatea Ambasadei şi a Consulatului din Roma, doamna Dana Constantinescu s-a bucurat de spectacolul pregătit de românii din Terni. Îmbrăcaţi în costume populare, ei au cântat dorul şi dragul de România.

O întâlnire emoţionantă, care s-a terminat cu îmbrăţişări, fotografii şi dorinţa  ambasadorului de a reveni în mijlocul comunităţii. O seară minunată între români!

text: Liliana Nechita

foto: Nicola D’Alessio