[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Amicii vinului la „Hanul lui Ureche”

Un eveniment fără nume, dar plecat de la o inițiativă italo-românească, a animat după amiaza de duminică, 5 februarie, în localul Hanul lui Ureche de la Urechești ,Vrancea.

O degustare de vinuri românești și italienești care a adunat iubitori de vinuri, cunoscători dar și curioși, producători și somelieri.

Trei producători de vin din Vrancea (Casa Ochean, Vingex și Tenuta Odobești) alături de alte câteva crame din centrul Italiei, au fost prezentate rând pe rând de somelierul internațional Carmelo Zgandurra, un prieten al României și un promotor al vinurilor românești de mai bine de 10 ani, care a venit special pentru acest moment. Și nu singur, ci însoțit de Andrea Mariani, jurnalist radio, ambasador al casei de vinuri Tognazza.

Carmelo Zgandurra și Andrea Mariani

O atmoesferă cum nu mai fusese creată până acum, cea în care, așa cum spunea Mariana Ochean, „pentru prima oară trei producători din Vrancea și-au dat mâna la un eveniment comun”.

Gazdele acestei degustări, George și Finica Țigănuș, au pregătit totul în cele mai mici detalii: vinuri la rece, degustări asortate, muzică de fundal, presa locală, momente de relax și, pe final, o costiță la cuptor preparată cu mare clasă, primită prin grija sponsorului evenimentului, producătorul local Dia Carn.

La un moment dat și-a făcut apariția și Cătălin Păduraru, una din vocile cele mai autoritare în ale vinului din România.

Licoarea a curs în cupe, descrierile fiecăreia, făcute de maestrul Carmelo, au luminat pe cei mai puțini cunoscători și au confirmat părerile celor care le auveau deja formate, interacțiunile cu publicul creând atmosfera pe care doar vinul o poate face. Am descoperit asfel un Sauvignon Blanc din 2009 de la Vingex deosebit, pe „Mara”, o Tămâioasă Românească delicată, un Sauvignon Blanc 2014 din viță tânără dar rafinat, complex, cu note de cremene scăpărată, de flori sibfructe și o Fetească regală, toate trei de la Crama Ochean care ne-au încântat palatele și ne-au confirmat că și în Vrancea se face vin bun și foarte bun. Au alternat vinurile itaienești, din regiunile centrale ale Peninsulei (Toscana, Umbria, Lazio), în mod particular reținând „Il buon bastardo” făcut din Trebbiano și Malvasia, soiuri tipice zonei, un „Tapioco”, vin din zona Velletri făcut de casa Tognazza și prezentat de Andrea Marini, (un Chardonay cupajat cu Bellone plin de note floreale și fructe), un „vin de vorbă” așa cum la caracterizat somelierul Zgandurra.

Cred că nota cea mai elegantă dintre aceste vinuri a fost cea dată de Feteasca Regală 2016 de la Tenuta Odobești care, deși din Podgoriile Vrancei, este opera unui italian, Fabrizio Mosconi, stabilit la noi din dragoste pentru vinuri.

Dealtfel Feteasca, albă sau neagră, este vinul românesc care a pătruns cel ai bine pe piețele externe, Carmelo definindu-l „cartea de vizită a României în lume”. Tot el este cel care organizează adevărte master-class în Italia cu acest vin, Fetească, de care e îndrăgostit și pe care-l propune consumatorilor din alte țări cu multă pasiune.

16 vinuri, două regiuni (centrul Italiei și Vrancea), două națiuni și mulți iubitori ai vinului care au venit să asculte și să schimbe impresii despre acesta și pasiunea de a face licoarea lui Bachus, au prelungit întâlnirea mult peste orarul programat. O inițiativă pe care restaurantul Hanul lui Ureche l-a găzduit cu profesionalism și pricepere, în dorința de a lega oamenii între ei, chiar și concurenți, prin cel mai bun liant al oamenilor: vinul.

De un astfel de eveniment Vrancea duce lipsă, așa cum duce și de o revistă de specialitate, de un drum al vinurilor, de o enotecă etc, deși vrâncenii se bat în piept cu „patria vinului”. El a fost un început care poate crea în viitor un curent pentru care Hanul lui Ureche este pionier.

Cristi Merchea