[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Analize care îți pot salva viața. Mergi la medic pentru control

Testele medicale sunt obligatorii la orice vârstă, deoarece te scapă de riscul acelor boli care apar fără nici un avertisment şi de care nu poţi afla în alt mod. Orice boală, fie ea şi gravă, dacă este depistată din timp se poate trata mai uşor şi cu costuri mai mici. Primul filtru în prevenţie este medicul de familie care ştie cel mai bine istoricul familial al bolilor, astfel că ne poate trimite la analize şi teste de screening, astfel încât să avem o viaţă lungă şi sănătoasă.

  • Testul  de sânge, cunoscut şi sub denumirea de hemogramă, se numără printre acele analize de făcut în fiecare an, în mod obligatoriu. Din aceste analize nu trebuie să lipsească hemoleucograma completă, care măsoară cantitatea de hemoglobină, numărul de trombocite şi numărul de globule albe şi roşii. Analizele de sânge sunt necesare şi pentru detectarea diverselor infecţii cu virusuri şi bacterii, a leucemiei, afecţiunilor ficatului şi ale splinei.
  • Una dintre acele analize de făcut în fiecare an este cea de urină. Acest test este necesar pentru diagnosticarea bolilor, prin observarea la microscop a elementelor care se găsesc în urină, precum celulele şi cristilale. Aceste teste vă pot arăta dacă suferiţi de infecţii urinare acute, precum cistita, pielocistita sau glomerulonefrita, vă pot spune dacă aveţi boli ale rinichiului sau chiar hipertensiune arterială, în cazul în care urinaţi sânge.
  • Deşi unii oameni sar peste acest pas al evaluării sănătăţii lor, electrocardiograma se numără printre acele analize de făcut în fiecare an. Aceasta poate să arate modificările electrice la nivelul cordului sau dacă pacientul suferă de boala numită cardiopatie ischemică, care este din ce în ce mai frecventă şi este una din cele mai dese cauze de deces pe plan mondial.
  • Femeile ar trebui să îşi facă ecografii la sân. Cancerul la sân este una din cele mai frecvente afecţiuni maligne, iar un astfel de test poate să prevină din timp această boală gravă. Printre acele analize de făcut în fiecare an face parte şi examenul genital, fiind urmat de testul Papanicolau. Aceste teste sunt absolut necesare la femei, deoarece afecţiunile aparatului genital sunt foarte greu de depistat în alte moduri.
  • Mamografia anuală bilaterală este recomandată de la vârsta 40 de ani sau chiar mai devreme, în cazul pacientelor care au avut cazuri de cancere de sân sau ovarian în familie.

  • Colonoscopia este recomandată de la vârsta de 50 de ani, sau mai devreme, în cazul persoanelor cu istoric familial de cancer de colon. Există mai multe tipuri de teste, astfel că medicul gastroenterolog ar trebui să fie cel care recomandă testul potrivit pentru fiecare pacient, precum şi frecvenţa cu care trebuie repetat. În cazul bărbaţilor, se impune şi o evaluare a prostatei.

Sursa: Adevărul, Click.ro/utile

Lasă un răspuns