[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Andreea Păstîrnac a fost validată ministru pentru Românii de Pretutindeni

Andreea Păstîrnac, propusă pentru funcția de ministru pentru Românii de Pretutindeni, a primit, miercuri, 4 ianuarie 2016, aviz pozitiv din partea Comisiilor reunite de specialitate din Parlament, relatează agerpres.ro

Ministrul propus a fost audiat de către Comisiile reunite pentru politică externă și cea pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, primind 26 de voturi „pentru” și 13 „împotrivă”.

La audieri, Andreea Păstîrnac a spus că una dintre prioritățile sale va fi continuarea și aprofundarea programelor dedicate învățării limbii române, în afara granițelor. De asemenea, a adăugat ea, în cadrul celebrării Centenarului Unirii, își dorește să dea „o imagine europeană” comunităților de români din străinătate.

Referitor la bugetul ministerului nou înființat, aceasta a arătat că este unul care „se bazează foarte mult pe proiecte”.

„Există foarte multe proiecte și alături de aceste proiecte vin și direcțiile strategice”, a punctat ea.

Potrivit acesteia, noul minister este „un receptacul al inițiativelor care au existat până acum„.

Întrebată despre recentele tensiuni care au existat între ea, în calitate de ambasador al României în Israel, și comunitatea din acea țară, aceasta a afirmat că, pe parcursul unei cariere lungi, există și momente supuse criticii, mai spune Agerpres.

„În parcursul profesional de peste 20 de ani în Ministerul Afacerilor Externe există momente în care comunitățile și partenerii noștri se raportează la noi critic și mai puțin critic”, a menționat ea.

Păstîrnac a amintit de implicarea sa de după tragedia de la Colectiv. „Aș vrea doar să amintesc că în urma eforturilor diplomatice pe care le-am făcut în urmă cu un an, Israel a fost unul dintre primele state care a ajutat medical pentru tratarea răniților de la Colectiv. Cei trei tineri răniți care au ajuns în Israel s-au bucurat de tot sprijinul misiunii diplomatice și al meu personal. Acest lucru a fost menționat de doctorii români și israelieni care lucrează în acest spital, într-o scrisoare publică, (…) și, de asemenea, a fost menționat de ministrul Sănătății, în momentul în care am participat la Ziua Națională a României”, a susținut aceasta.

În opinia ei, relația cu diaspora se aseamănă foarte mult cu diplomația parlamentară. „Să nu uităm că relația noastră cu diaspora se aseamănă foarte mult cu diplomația parlamentară, că suntem în fața unor voci multiple și a unor puncte de vedere care au dreptul să se exprime”, a adăugat ministrul propus.