[adning id="34187"]
[adning id="33913"]

Arhiva Vaticanului consultabilă online

Unul din cele mai vechi patriomnii ale umanității, cel al Muzeelor Vaticanului, se va adăuga listei de patrimonii digitalizate ale Royal Collection Trust din Londra sau MOMA din New York unde, un cun simplu clik se poate cerceta și afla o multitudine de informații dintre cele mai interesante.

Patrimoniul Vaticanului este incomensurabil, aici găsindu-se papirusuri cu cele mai vechi versiuni ale Evangheliei lui Luca și Ioan, manuscrisele de muzică ale lui Francesco Petrarca, sau Divina Comedie a lui Dante Alighieri cu ilustrațiile lui Botticelli.  Practic, 80.000 de manuscrie, 150.000 de stampe vechi, 9.000 de incunabule și foarte multe altele.

Proiectul tranpunerii în digital al acestui imens patrimoniu a început în 2013  de către Digita Vaticana, o asociație ONLUS  care se îngrijește de acest proiect și care a reușit să strângă până acum doar 10% prelucrarea acestei arhive.

Din aceasta, 9000 de manuscrise au fost transpuse în digital, 7000 fiind deja libere de consultat pe digitavaticana.org.